A început cel mai mare festival de obiceiuri din Moldova. De ce colindă de 200 de ani uncheşii de la Păuneşti
După doi ani de pauză centrul oraşului Bacău s-a umplut din nou de colindători, cu ocazia celui mai mare festival de obiceiuri din Moldova.
Cetele venite din toate colţurile Moldovei au defilat pe străzi, spre încântarea spectatorilor, care au ignorat vremea mohorâtă.
Marian Chiriac, colindător: „Suntem din comuna Păuneşti, judeţul Vrancea şi vrem să vă prezentăm uncheşii de la Păuneşti, un obicei de peste 200 de ani. Aceşti uncheşi poartă în jurul lor tălăngi pentru a îndepărta spiritele rele, iar masca reprezintă bogăţia anului nou.”
Pătrunşi de semnificaţia zilei, spectatorii i-au răsplătit pe colindători. Miruna i-a cucerit pe toți cu gingășia ei, dar și cu hotărârea de a duce tradiția mai departe.
„-Ai făcut ceva bănuţi?
Ca în fiecare an cetele de urşi au fost vedetele zilei.
Cei care au înfruntat vremea mohorâtă spun că a meritat, pentru că au retrăit momente frumoase din copilărie.
Localnic: „Sunt foarte frumoşi că sunt veniţi din toate părţile şi sigur că ne-au lipsit aceste tradiţii şi e bine să se continue. Dacă se pierd aceste tradiţii nu simţim că vin sărbătorile de iarnă.”
Organizatorii spun că eforturile lor au fost răsplătite de bucuria celor care au asistat la paradă.
Valentin Ivancea, organizator: „Tradiţia trebuie să continue. Este ceea ce ne defineşte ca popor. Să ne păstrăm tradiţiile, datinile şi obiceiurile.”
Pentru cei care au asistat la paradă a fost o adevărată călătorie în timp, pe vremea când cadourile erau doar bucurie, iar răsplata era numai cu nuci, mere şi cozonac frământat de mâinile bunicilor.