A gasit sub un pod din Hunedoara un vas vechi de 2.000 de ani si l-a predat Primariei. Ce au facut apoi autoritatile cu el
Un vas unicat, din perioada greco – romana, care a fost ascuns sub un pod si predat unui reprezentant al Primariei Orastioara de Sus care apoi l-a aruncat la gunoi, a fost recuperat de catre politistii hunedoreni.
Politistii Serviciului de Investigatii Criminale – Compartiment Patrimoniu Cultural National si cei ai Postului de Politie Orastioara de Sus au recuperat vasul metalic din bronz, susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural National, joi, potrivit unui comunicat de presa, de vineri, al Inspectoratului de Politie al judetului Hunedoara.
”In urma investigatiilor efectuate, politistii hunedoreni au stabilit faptul ca, in data de 16.03.2017, un barbat in varsta de 43 de ani, din comuna Orastioara de Sus, care efectua lucrari de defrisare in zona drumului de acces catre cetatea Costesti, a gasit ascuns sub un pod un vas metalic impachetat intr-o punga din plastic. Barbatul a predat obiectul in cauza unui reprezentant al Primariei Comunei Orastioara de Sus, care, la randul sau, nu a intreprins demersuri legale in astfel de situatii, ci a aruncat vasul in zona de salubritate a localitatii Costesti”, se arata in comunicat.
In cursul noptii de joi spre vineri, politistii au reusit recuperarea vasului in cauza, care, la o prima evaluare, se pare ca este o piesa unicat ce dateaza din perioada greco-romana, fiind utilizat in mediul dacic, si este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural National. Politistii continua cercetarile pentru stabilirea tuturor imprejurarilor cauzei si stabilirea raspunderii penale a celor implicati, urmand a se efectua incadrarea juridica a faptei si a fi dispuse masuri legale sub coordonarea Curtii de Apel Alba.
Seful de post din comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara, este cercetat sub control judiciar pentru luare de mita de la patru barbati, cautatori de comori, cercetati in acelasi dosar pentru dare de mita si care se afla, de asemenea, sub control judiciar. Potrivit unui comunicat de presa, de joi, al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie, in urma a 11 perchezitii facute miercuri, avand ca obiect activitati de braconaj arheologic, un procuror al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii preventive a controlului judiciar fata de Florin Iulian Marc - seful postului de politie din localitatea Orastioara de Sus, judetul Hunedoara, pentru patru infractiuni de luare de mita.
Aceleasi masuri au fost dispuse si fata de Calin Corhan, Radut Stanila Crisan, Emil Serban si Ioan Sergiu Sturza, cautatori de comori, pentru dare de mita. Procurorii au constatat ca, in perioada 2013 - 2016, in judetul Hunedoara, in Muntii Orastie, zona Sarmizegetusa Regia – patrimoniu UNESCO, s-au derulat o serie de activitati de braconaj arheologic, cautatorii de comori nedeclarand rezultatele actiunii lor.
”Pentru ca seful postului de politie sa nu indeplineasca acte ce intrau in atributiunile sale de serviciu si pentru a-i proteja in actiunile ilegale pe care le desfasurau, subsumate braconajului arheologic, cei patru inculpati cautatori de comori au dat mita agentului sub forma efectuarii unor lucrari de constructii, precum si a unor terenuri”, se arata in comunicat.
In urma perchezitiilor de miercuri au fost identificate mai multe obiecte din patrimoniul cultural national: patru denari romani imperiali si patru monede din perioada lui Burebista. De asemenea, la domiciliul unuia dintre cautatori a fost gasit un detector de metale neautorizat. In acest caz, procurorul a actionat impreuna cu ofiteri de investigare a criminalitatii economice din cadrul I.G.P.R.- D.I.C.E., precum si cu lucratori din cadrul I.P.J. Alba si I.P.J. Hunedoara. Totodata, procurorul a avut sprijinul operativ al Brigazii Speciale de Interventie ”Vlad Tepes” a Jandarmeriei Romane.
Sursa: News.ro
Etichete: politie, descoperire, gunoi, patrimoniu, vas, arheolog, detectoare,
Dată publicare:
17-03-2017 14:06