Rosia Montana ar putea fi inclusa in patrimoniul UNESCO, ceea ce ar interzice orice interventie in zona. Dosarul a fost depus
Ministerul Culturii a trimis miercuri la UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Rosia Montana", se arata pe site-ul ministerului.
''Depunerea dosarului pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial a fost facuta cu asumarea ministrului Culturii, Corina Suteu, dupa informarea si consultarea premierului Dacian Ciolos si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe'', mentioneaza sursa citata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit site-ului institutiei, "depunerea dosarului 'Rosia Montana' la UNESCO finalizeaza un proces inceput inca din 2011 (cand Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO) si continuat in mandatul Guvernului condus de Dacian Ciolos, prin adaugarea Rosiei Montane pe Lista Indicativa a Romaniei la UNESCO in februarie 2016".
In prezent, Romania are sase pozitii culturale si una naturala in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictura exterioara din Moldova, Manastirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Centrul istoric al Sighisoarei, Bisericile de lemn din Maramures si Delta Dunarii.
''Corina Suteu isi manifesta speranta ca ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, va sustine si va duce mai departe in cele mai bune conditii acest demers", se mai arata pe site.
Decizia finala privind includerea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Rosiei Montane apartine exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, in baza evaluarii dosarului depus.
Potrivit calendarului fixat, in perioada februarie - august va avea loc evaluarea tehnica a dosarului, in septembrie este programata vizita de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat, iar in iulie anul viitor va fi facuta o analiza in Comitetul Patrimoniului Mondial si va fi prezentata o decizie privind inscrierea in Lista UNESCO.
Sursa: Agerpres
Etichete: patrimoniu, dosar, ministerul culturii, rosia montana, unesco,
Dată publicare:
05-01-2017 14:32