Biserica monument istoric din Capitala "mutilata" pe interior cu pavaj industrial. Arhiepiscopia arunca vina pe fostul paroh

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 19:20
Categorie: Social

Situatie revoltatoare intr-o biserica de secol XVIII, din Bucuresti, clasata ca monument istoric. Interiorul a fost mutilat cu un pavaj industrial, folosit pe strazi si trotuare, fara sa existe vreun aviz de la Ministerul Culturii, asa cum prevede legea.

Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca nu a aprobat aceasta lucrare si da vina pe fostul paroh. Din pacate, cazul nu este singular. Si alte lacasuri de cult, de o uriasa importantza istorica, sunt afectate de lucrari grosolane care distrug monumentele.

Biserica "Manea Brutaru", din centrul Capitalei, este monument istoric de secol XVIII. La intrare, descoperim o gresie verde, care nu are nicio legatura cu o biserica de la 1700. Apoi, urmeaza socul. Sub covoare se ascunde un pavaj industrial, pe care il vedem in mod normal pe trotuare. Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca lucrarea a fost facuta de fostul paroh, fara aviz de la Ministerul Culturii.

Dumitru Sorin Stoian, preot: "Pavajul a fost pus in anul 2000, fara aprobarea Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pentru remedierea problemei, in ultimii ani, parohia a demarat un proiect de restaurare si consolidare a bisericii. In acest proiect se prevede inclusiv schimbarea pavajului cu o pardoseala din piatra naturala, corespunzatoare pentru un monument istoric."

Nimeni nu a platit, insa, pentru acest abuz. Nici cei care l-au facut, nici cei care ar fi trebuit sa verifice starea monumentului.

Una dintre cel mai frumoase biserici din Constanta risca sa arda complet. Preotii sustin ca a fost "mana criminala"

Timp de 10 ani, nici reprezentantii Arhiepiscopiei Bucurestilor, nici ministrul Culturii si nici Politia Locala nu au sesizat ca aici a fost modificat un monument istoric fara niciun fel de aprobare. In plus, au trecut 17 ani de atunci, iar preotul responsabil, Marin Velea, a iesit linistit la pensie.

Ajungem si la Biserica Schitul Maicilor, mutata de comunisti de pe Dealul Spirii pentru constructia Casei Poporului si aflata acum langa Manastirea Antim.

Aceasta bijuterie arhitecturala este un monument istoric vechi de mai bine de 300 de ani. Dupa ce a supravietuit printr-o minune din teribila perioada comunista, biserica a ajuns sa fie imbracata in zilele noastre in termopane. In spatele acestor geamuri stau frumoasele coloane in stil brancovenesc, o raritate la noi in tara.

Stirile PRO TV au semnalat aceasta situatie inca din 2010. Dar biserica a ramas la fel, in ciuda faptului ca arhitectii au sustinut ca geamurile nu protejeaza coloanele, dimpotriva. Condensul afecteaza monumentul.

Edmond Niculusca, presedintele asociatiei Arcen: "Daca ne uitam la procente, mare parte din patrimoniul national e, de fapt, patrimoniu bisericesc si asta e foarte grav ca asupra patrimoniului bisericesc se intervine fara avize, dupa ureche."

Intr-un alt monument istoric, Biserica Batistei, picturala murala a fost distrusa de instalatia centralei termice. Tevile ies chiar prin ochii unui sfant. In acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru gasirea vinovatilor.

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh:

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh: "Clasic romanesc!"

obiceiuri sfantul gheorghe

Obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Foc pe dealuri pentru a alunga spiritele rele

Adopțiile au crescut în ultimii 20 de ani, cu ajutorul asociației ”Hope and homes for children”

Ortodocşii îl sărbătoresc luni pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Chichița legislativă care le permite proprietarilor de clădiri cu reism seismic să nu le închidă

Profit de pe urma culturilor. Prețurile la care se vând butașii de pomi fructiferi

Braşovul a vrut să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare lanţ de oameni care citesc

locuință săpată în piatră

Povestea bărbatului din Prahova care şi-a săpat o locuinţă cu 7 încăperi în stâncă

Competiție de kaiac-canoe pe Valea Mureșului. Zeci de oameni au venit să se bucure de natură

Spații verzi și zone de relaxare, pe malul râurilor care străbat orașele mari din România

Românii cumpără tot mai multe lingouri și monede de colecție. Tendințele în materie de bijuterii

Sezonul nunților de 3 zile în Țara Oașului. Sumele uriașe pe care le cheltuie familiile

Zi splendidă pentru plimbări la munte. Iubitorii de natură au plecat cu ghizi în Făgăraș