Biserica monument istoric din Capitala "mutilata" pe interior cu pavaj industrial. Arhiepiscopia arunca vina pe fostul paroh
Situatie revoltatoare intr-o biserica de secol XVIII, din Bucuresti, clasata ca monument istoric. Interiorul a fost mutilat cu un pavaj industrial, folosit pe strazi si trotuare, fara sa existe vreun aviz de la Ministerul Culturii, asa cum prevede legea.
Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca nu a aprobat aceasta lucrare si da vina pe fostul paroh. Din pacate, cazul nu este singular. Si alte lacasuri de cult, de o uriasa importantza istorica, sunt afectate de lucrari grosolane care distrug monumentele.
Biserica "Manea Brutaru", din centrul Capitalei, este monument istoric de secol XVIII. La intrare, descoperim o gresie verde, care nu are nicio legatura cu o biserica de la 1700. Apoi, urmeaza socul. Sub covoare se ascunde un pavaj industrial, pe care il vedem in mod normal pe trotuare. Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca lucrarea a fost facuta de fostul paroh, fara aviz de la Ministerul Culturii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dumitru Sorin Stoian, preot: "Pavajul a fost pus in anul 2000, fara aprobarea Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pentru remedierea problemei, in ultimii ani, parohia a demarat un proiect de restaurare si consolidare a bisericii. In acest proiect se prevede inclusiv schimbarea pavajului cu o pardoseala din piatra naturala, corespunzatoare pentru un monument istoric."
Nimeni nu a platit, insa, pentru acest abuz. Nici cei care l-au facut, nici cei care ar fi trebuit sa verifice starea monumentului.
Timp de 10 ani, nici reprezentantii Arhiepiscopiei Bucurestilor, nici ministrul Culturii si nici Politia Locala nu au sesizat ca aici a fost modificat un monument istoric fara niciun fel de aprobare. In plus, au trecut 17 ani de atunci, iar preotul responsabil, Marin Velea, a iesit linistit la pensie.
Ajungem si la Biserica Schitul Maicilor, mutata de comunisti de pe Dealul Spirii pentru constructia Casei Poporului si aflata acum langa Manastirea Antim.
Aceasta bijuterie arhitecturala este un monument istoric vechi de mai bine de 300 de ani. Dupa ce a supravietuit printr-o minune din teribila perioada comunista, biserica a ajuns sa fie imbracata in zilele noastre in termopane. In spatele acestor geamuri stau frumoasele coloane in stil brancovenesc, o raritate la noi in tara.
Stirile PRO TV au semnalat aceasta situatie inca din 2010. Dar biserica a ramas la fel, in ciuda faptului ca arhitectii au sustinut ca geamurile nu protejeaza coloanele, dimpotriva. Condensul afecteaza monumentul.
Edmond Niculusca, presedintele asociatiei Arcen: "Daca ne uitam la procente, mare parte din patrimoniul national e, de fapt, patrimoniu bisericesc si asta e foarte grav ca asupra patrimoniului bisericesc se intervine fara avize, dupa ureche."
Intr-un alt monument istoric, Biserica Batistei, picturala murala a fost distrusa de instalatia centralei termice. Tevile ies chiar prin ochii unui sfant. In acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru gasirea vinovatilor.