După doi ani de pandemie, cu ședințe online, a fost reluat turismul de conferințe. Cererea pentru astfel de evenimente depășește nivelul din 2019.

Încă din luna martie, sute de companii au făcut rezervări, în unități de cazare care le oferă săli de conferințe, cu cele mai bune echipamente tehnice.

La acest hotel din Poiana Brașov, în primele zile ale lunii au venit peste 300 de angajați de la 120 de firme de transport din țară.

Corina SAS - director de vânzări: „Aici s-a ținut conferința, aici am avut și cina festivă ieri, adică partea de networking adevărată”.

Pentru a le crea confort vizitatorilor corporatiști, gazdele au investit în echipamente tehnice de ultimă generație.

Laura Ursu, director general hotel: „Tot ce înseamnă kit de conferință, videoproiectoare, kituri de sonorizare”.

Unele hoteluri de la munte vor găzdui corporatiști până în toamnă.

Bianca Socol - front office manager: „Foarte mulți au avut evenimente contractate pe perioada dinaintea pandemiei, care s-au reprogramat acum. Inclusiv luna septembrie este ocupată integral.”

Care sunt cele mai căutate zone

În Poiana Brașov, costurile pentru un singur angajat pot ajunge la 90 de euro pe zi cu toate mesele și activitățile incluse.

Stațiunea Sinaia este recunoscută pentru congresele pe teme medicale la care participă an de an până la trei mii de invitați. Sesiunile științifice durează între 3 și 5 zile, timp în care hotelurile și pensiunile sunt pline. Personalul Cazinoului din Sinaia pregătește acum congresul ATI, primul în sistrem hybrid, la care vor participa 800 oameni fizic, iar alți 800 online.

Petruța Drăcea - directorul Cazinoului Sinaia: „Am schimbat întregul sistem de sonorizare cu unul performant, de foarte bună calitate și nu în ultimul rând am înlocuit banda de internet în așa fel încât să poată să se susțină în locația noastră evenimente corporate în sistem dual."

Sibiul este și el preferat pentru turismul de conferințe, iar lista destinațiilor a fost completată cu Delta Dunării și sudul litoralului.

Antoniu Iubak, manager agenție de turism: "Spre surpriza noastră, cererile sunt mai multe decât erau în 2019. Acum companiile mari, care aveau intâlniri cu toata compania, vor să împartă pe divizii și avem mai multe evenimente mai mici în loc de un eveniment cu mai mulți participanți"

Dragoș Răducanu, președinte Federației Patronatelor din Turismul Românesc: „Bugetele sunt cumulate pentru ultimii ani, deci bani sunt”

Din cauza războiului din Ucraina, țara noastră nu mai este o destinație de conferințe pentru firmele străine.