A fost interzisă creșterea și uciderea acestor animale în România. Fermele se închid, angajații trebuie să își caute de muncă
Preşedintele Klaus Iohanns a promulgat, marţi, legea care interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2027, creşterea şi uciderea speciilor de şinşila şi de nurcă în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor.
Actul normativ completează în acest sens articolul 22 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.
"Prin excepţie, (...) creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027", prevede legea.
Alegeri 2024
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
În raportul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestei legi, se motivează necesitatea existenţei unei perioade de tranziţie de doi ani, până în 2027, de aplicare a acestei prevederi pentru "a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile".
În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă, se mai motivează în raport. Conform sursei citate, acest sector este redus în România, existând doar două ferme de nurci americane şi mai puţin de 10 ferme de şinşile.