Pe an ce trece suntem tot mai puțini și mai în vârstă. În acte populația României s-a redus cu peste 130 de mii de persoane față de 2021 potrivit Institutului Național de Statistică.

Pe de altă parte, a doua etapă a recensământului se apropie de final. Cei care nu au apucat să completeze chestionarul mai au timp până pe 15 mai.

În multe judeţe cei din mediul rural au fost mai responsabili.

La începutul acestui an aproape 22 de milioane de români figurau cu domiciliul în România, deşi peste 4, 5 milioane trăiesc şi lucrează în străinătate. Practic cei care au rămas aici sunt tot mai puțini și mai în vârstă. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii de peste 65 de ani sunt cu 20 la sută mai mulți decât cei care au între 0 și 14 ani.

Indicele de îmbătrânire în rândul românilor a crescut în ultimul an cu aproape 3 procente. Asta înseamnă că, la 100 de persoane tinere, avem 120 de vârstnici. Cu alte cuvinte, este tot mai greu pentru populația tânără, activă, să cotizeze pentru numărul tot mai mare de pensionari. Vârsta medie a populației este de 42 de ani. Cei mai numeroși sunt românii cu vârste cuprinse între 50 și 54 de ani, care reprezintă aproape 9% din întreaga populație a țării.

Rezultatele recensământului urmează să stabilească și câteva dintre aceste persoane locuiesc într-adevăr în România. Cum cea de-a doua etapă, a autorecenzării, este pe final, autoritățile trag tare ca să atingă procentul propus de 35%.

Mirel Grigorescu, recezor: ”Am profitat de faptul că așteaptă la alte servici ale primăriei și serviciile noastre sunt relativ rapide. Dacă doriți să vă autorecenzați vă stăm la dispoziție, nu durează mult, nu doare. Ne așteptăm, că se apropie termenul limită, să se aglomereze un pic”.

Autorecenzarea merge mai bine la ţară unde oamenii sunt ajutați de angajaţii din primării.


Adrian Dan, sociolog: ”E o chestie interesantă să participi la recensământ, să te autorecenzezi. Pentru populația din mediul urban, amânarea aceasta reprezintă un mod de viață. Am timp și mâine. Populația din mediul urban are mai puțină încredere în comparație cu populația din mediul rural. De asemenea, mai este un efect al timpului liber pe care îl au mai mult cei din mediul rural!.

Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al recensământului: ”Botoșaniul și Brașovul au atins deja acest procent de 35%. La polul opus avem Iașiul care este județul cu cea mai mică pondere în acest moment”.

De pe 15 mai şi până pe 17 iulie începe următoarea etapă, cea a recensământului cu cenzori.