Românii trec în Bulgaria pentru castraveţi. Formula matematică a murăturilor ieftine
Gospodinele din sudul ţării încep să umple cămara cu borcane de murături și zacuscă, făcute din legume bulgăreşti.
Ploile din vară au afectat recolta de castraveţi, vinete şi ardei, aşa că românii care au timp şi stau aproape de graniţă, merg în Bulgaria, şi vin cu portbagajul plin, cu tot ce le trebuie, pentru conserve.
Printre tarabele pline ale unei pieţe din sudul capitalei, se plimbă ca-n labirint cărucioarele suspect de uşoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ploile care n-au contenit două luni au dublat preţul unor legume care ar trebui să-şi facă deja loc în stocul de iarnă.
Vânzătoare: "Castraveţii... aia se vând cu cel puţin 4 lei!"
Conopida e 8 lei kilogramul, ardeii 6, ceapă roşie 8, cea galbenă 4 lei.
Zvonurile că preţurile de la vecini sunt mai mici i-au îndemnat pe mulţi să facă o excursie la Ruse.
Cumpărătoare: "Sunt bune, dacă vă referiţi la castraveţi, la gogoşari. Ce-mi place iau de la români, ce nu ne mai ducem şi la bulgari din când în când."
Reţeta castraveţilor bulgăreşti începe aşadar cu un drum la casa de schimb neapărat în România. Dincolo de vama bulgară, cursul e mult mai prost.
Întrebarea este dacă merită efortul de a merge până la vecinii bulgari doar pentru a face aprovizionarea cu legume pentru conserve: am dat deja 60 de lei pe carburant, suficient dus-întors până la Ruse, şi 14 lei, taxa pentru podul prieteniei. O vom plăti şi la întoarcere, aşa că avem de acoperit 90 de lei. Să mergem în piaţă!
Reporter: "Vin şi clienţi români la dumneavoastră?"
Vânzătoare: "Da, da. Foarte mulţi!"
Reporter: "Pentru ce vin? Ce legume?"
Vânzătoare: "Varza, conopida, ardei verzi şi roşii. e la Giurgiu la Bucureşti, din zona asta vin. E aproape."
Reporter: "Ce cumpără clienţii romani de la dumneavoastră?"
Vânzătoare: "Ardei kapia."
Potrivit BNR, paritatea monedelor este 2 lei şi 40 de bani pentru o leva. Aşa că ardeii costă, în banii noştri, 2 lei 60. La taraba vecină, conopida e 2 leva, adică 4 lei 80. Am găsit şi varză 0,80 leva, sub 2 lei şi, dacă nu ţii la mărimea căpăţânii, chiar 0,60.
Calculăm câte 10 kg din fiecare: ardei, conopidă, varză şi castraveţi. La piaţa din Ruse, avem un total de 118 lei. La piaţa din Bucureşti, 210 de lei. O diferenţă de 92 de lei, care deja acoperă costurile cu drumul.
Aşadar, ca ideea să fie rentabilă, trebuie să vină cu aceeaşi maşină cel puţin 2 cunoscuţi sau un intermediar.
Ceea ce ne aduce practic de unde am plecat: în pieţele noastre, unde preţurile sunt mai mari decât cele ale vecinilor bulgari și unde puteţi avea surpriză că nici legumele pentru murat să nu aibă originea scrisă pe etichetă.