Opt din zece gospodării au acces la Internet, dar încă avem primării care țin contabilitate cu creionul pe hârtie
Poate că nu avem noi multe, dar opt gospodarii din zece au acces la Internet, potrivit Institutului Național de Statistică.
Din păcate, suntem repetenţi la capitolul digitalizare. Cu alte cuvinte, avem tehnologie, dar nu știm să o folosim. Nu toate instituțiile publice au calculatoare. Aşa că își țin contabilitatea cu creionul o recunoaște, chiar ministrul de resort.
În jur de 70% dintre români intră pe Internet de mai multe ori pe zi. Iar peste 20% îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică. În creştere cu peste un procent față de anul trecut, însă, mult peste ce se întâmpla în mediul rural în 2013. Atunci doar 26% dintre gospodarii aveau Internet instalat acasă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Peste 88% dintre casele de la oraș au acces la Internet, arată datele Institutului Național de Statistică. Și la sate procentul este unul ridicat - peste 73% dintre gospodăriile din mediul rural au acces la Internet. Și chiar dacă țara noastră poate să se laude cu una dintre cele mai mari viteze la internet din Uniunea Europeană, suntem pe ultimul loc la digitalizare.
Avem net, dar nu știm să îl folosim şi nu am dobândit competențe digitale.
Gabriel Petrea, Director general adjunct Universitatea Polithenică București: „Avem două generații, cea care a intrat în contact cu Internetul atunci când el a apărut în România, dar care nu a fost educată să-l folosească și a dolua generație, cea care s-a născut cu Internetul și care, de asemenea, din păcate nu este învățată să utilizeze internetul la adevărata sa valoare. Practic, majoritatea tinerilor utilizează Internetul doar pentru rețelele sociale și mai puțin pentru a se educa.”
Iată ce se întâmplă pe platforma ghişeul.ro, unde oamenii îşi pot plăti taxele şi impozitele.
Sebastian Burduja, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Situația se prezintă astfel: din rândul comunelor avem 28% doar pe ghişeul.ro, asta înseamnă că încă sunt peste 70% care nu au intrat pe ghișeul.ro. Trebuie să mă duc personal la sediul primăriei, să bat în geam și să plătesc efectiv taxele în persoană. Pe de altă parte, alții nu au bani. De exemplu, sunt încă primării care își țin a lor contabilitate cu creionul sau cu pixul pe hârtie, nu au nici măcar un sistem bazat pe un tabel electronic”
Pe categorii de vârstă, 73% dintre romanii între 55 şi 74 de ani au folosit cel puţin o dată Internetul în timp ce pentru tineri nu mai prezintă aproape niciun secret.