8.000 de oameni traiesc izolati de 5 zile, in Constanta. Nu mai au provizii si vor sa ceara ajutorul Armatei
Zapada grea cazuta in ultimele zile tine blocate mai multe localitati din judetul Constanta. Viscolul cara nametii pe drum, iar utilajele se lupta zadarnic cu blocurile de gheata, inalte si de 4 metri.
Intre timp, oamenii isi consuma ultimele provizii, iar cand nu vor mai avea ce sa manance, au de gand sa ceara ajutorul Armatei, sa le trimita paine si alimente cu elicopterul. Ministerul de Interne a mobilizat in aceste zile peste 5.000 de angajati, necesari interventiilor dificile.
Problemele par a nu se mai termina in judetul Constanta. Vantul bate cu o putere greu de imaginat atinge si 50-60 de km la ora si spulbera toata zapada de pe camp.
De 5 zile, autoritatile se straduiesc sa sparga blocurile de gheata care sugruma drumul dintre Vadu si Corbu. Satele sunt inconjurate de un desert alb, cu dune de gheata de cativa metri. Sub nameti se afla inca masinile abandonate de soferii salvati din inghet de autoritati.
Aceasta e una dintre masinile blocate in urma cu cateva zile. Au fost aici cateva utilaje, au incercat sa scoata masina, dar nu reusesc din cauza vantului puternic.
Oricat se straduiesc sa dea din drum zapada, soferii care actioneaza cu utilaje nu razbesc. Sunt osteniti si lupta cu ultimele puteri cu vantul care le arde obrajii si le formeaza promoroaca pe sprancene.
In Vadu, oamenii apeleaza la ultimele provizii pe care le mai au in case. Cei care au plecat dupa mancare si-au riscat viata si au ramas inzapeziti.
Localnica: "Ne descurcam cum putem. Drumul e blocat. Nu putem iesi. Cand am iesit sa luam provizii, am ramas inzapeziti, a stat sotul doua zile in nameti. Magazinele oricum sunt goale, masina de paine n-a mai putut ajunge."
Izolati sunt si oamenii din mai multe localitati din centrul judetului Constanta.
Oamenii care si-au abandonat masinile in zapada se tem acum de hotii care le-ar putea sparge. Asa ca s-au intors la ele si le curata in speranta ca le vor putea clinti curand.
O freza ar putea sa rezolve mai repede problema, insa in tot judetul Constanta sunt doar 4 astfel de utilaje. Daca nu vor reusi sa ajunga la sinistrati, drumarii vor cere ajutorul ministerului de Interne sa trimita elicoptere cu provizii.
In satul Dunareni, 40 de localnici vanjosi s-au inarmat cu cate o lopata si au pornit in sir indian sa deblocheze chiar ei drumul de acces. 6 km de zapada de 4 metri inaltime au disparut astfel vazand cu ochii.
Autoritatile au promis ca vor trimite joi o freza pentru a debloca drumul.