Slabiciunile Romaniei in securitatea nucleara. Cum au disparut fara urma 73 de kilograme de uraniu
Peste 73 de kilograme de minereu de uraniu, evaluate pe piata neagra la aproximativ 10 milioane de euro, au disparut dintr-un depozit din judetul Bihor.
Disparitia, cum o numesc autoritatile, a fost descoperita inca de vineri de o echipa a emisiunii "Romania, Te iubesc". Pana marti, in Bihor totul a fost tinut sub secret. La depozitul din Shtei, acolo de unde au disparut cele 73 de kilograme de minereu de uraniu, paznicii n-au vazut sau n-au auzit nimic.
Insa este mai mult decit evident ca in depozitul in care este pus la pastrare uraniul se poate intra lejer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La sediul Companiei Uraniului, nimeni nu este dornic sa comenteze. Directorul sucursalei, Florin Dobra, a refuzat initial sa ne dea explicatii.
Abia cand i-am cerut lamuriri prefectului, directorul a fost de gasit.
O echipa de experti de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nuclare, CNCAN, ajunsese deja pentru investigatii la Stei, asa ca a fost anuntata si politia. Asa s-a aflat ca minereul de uraniu, sub forma de roci, a fost incarcat in camion la mina Baita, cel mai mare depozit de minereu din tara.
Incarcatura a ajuns la Stei, unde a fost faramitata. In noaptea de 25 octombrie uraniul maruntit a fost pus in 8 tevi inchise ermetic la capete, lungi de 3,5 metri. Pe 1 noiembrie, adica marti, minereul urma sa plece catre Feldioara in judetul Brasov, pentru prelucrare. Doar ca pe 26 dimineata, cele 8 tevi cu incarcatura radioactiva lipseau.
Marti a inceput ancheta in care sunt vizati inclusiv agentii firmei de paza, de sub nasul carora "s-a evaporat" minereul.
Anchetatorii nu exclud nici varianta ca minereul sa fi fost deja scos din tara. Si inca usor pentru ca tevile respective nu dau de banuit. In acest caz se presupune ca discutam despre o filiera de trafic cu uraniu. In acelasi timp, ar putea fi simpli hoti de fier vechi, care au vrut tevile.
Disparitia uraniului in Romania pare un fenomen scapat de sub control. Cazuri ca cel de la Stei au mai fost in ultimii 5 ani.