70 de bani pe metru pătrat pentru exproprieri la tronsonul din autostrada Sibiu - Pitești care va trece prin satul Tălmăcel
Supărare printre sătenii din Tălmăcel, județul Sibiu. Construcția autostrăzii către Pitești îi lasă fară o cincime din terenul agricol.
Șantierul e în plină desfășurare, iar oamenii nu au fost încă expropriați. E drept că mulți nu au intabulat pământul pe numele lor, iar acum trebuie făcută ordine în acte.
Despăgubirile sunt însă foarte mici, spun sătenii: circa 70 de bani pe metrul pătrat.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Gheorghe Bărbosa povestește că s-a trezit cu utilajele în câmp, fară nicio avertizare.
Gheorghe Bărbosa, localnic: "Eu, aici, în terenul ăsta puneam grâu și porumb. Nu am știut nimic".
Reporter: "Plătiți impozit?".
Gheorghe Bărbosa, localnic: "În continuare, plătesc. Și anul trecut și acum doi ani. Am plătit tot timpul".
Și alti localnici sunt în aceeași situație, terenurile lor agricole au fost cuprinse de șantierul autostrăzii, dar ei încă plătesc impozite pentru aceste loturi de teren.
Reporter: "Va venit vreo înștiințare, că veți fi expropriat? Cât veți ptimi?".
Ilie Ciorgoar, localnic: "Nu, nu. Spunea un inginer pe acolo, când măsură, că în jur de 70 de bani".
Localnic: "În jur de 30 de ari. Aveam o gradină cu pomi fructiferi, cu pruni, meri și peri. Și dintr-o dată au venit au făcut drum".
Gabriel Stroilă, președintele Asociației Obștia Tălmăcel: "Noi, din 500 de hectare de teren pe care îl avem în folosință, aproape 100 îl pierdem. Acestă autostradă ne taie drumurile. Noi nu mai putem ajunge la terenurile care rămân în continuare".
Autoritățile spun că, pentru a-i despăgubi pe oameni, cartea funciara trebuie adusă la zi.
Ioan Opincaru, viceprimar orașul Tălmaciu: "Ultimele upgrade-uri ale oamenilor au fost făcute înainte de Al Doilea Război Mondial și atunci posesorii din fapt sunt în acte alții".
Cei care aveau actele în regulă, au primit bani, dar sunt puțini, spun ei: aproximativ 70 de bani metrul pătrat de teren.
Gheorghe Stanciu, localnic: "Eu, pe nucii ăia, câștigam bani pe nuc. Mi-au luat și nucii cu lemn cu tot. Vă duc să vă arăt ce mi-au lăsat".
Reporter: "Cât ați primit acum?".
Gheorghe Stanciu, localnic: "5.980 de lei".
Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov: "Cei care sunt nemulțumiți de prețuri, trebuie să știe că aceste evaluări se fac de către o firmă independentă, de către experți independenți. Și prețurile sunt stabnilite pe baza tabelelor aflate la notarii publici, exact pe valoare trazacțiilor din zona respectivă".
Șantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești a fost deschis la sfârșitul lunii martie anul trecut. Porțiunea de 13 kilometri de autostradă din primul tronson, Sibiu-Boița, va fi terminată anul viitor.