7.000 de militari implicati in cel mai mare exercitiu organizat de tara noastra. Arme produse in Romania, testate in premiera
Poligoanele Romaniei au rasunat zilele acestea de zgomotul proiectilelor folosite in cadrul celui mai mare exercitiu militar organizat pana acum de tara noastra.
Mii de militari au fost mobilizati 24 de ore din 24 si s-au antrenat pentru o eventuala situatie de razboi. Dupa o lunga perioada, desi a fost vorba doar despre niste simulari, s-a folosit munitie reala. Ba chiar au fost testate si proiectile noi, facute aici.
Momentul in care un proiectil AG 7 loveste tinta - un microbuz - a fost filmat. Militarii si-au indeplinit astfel misiunea in poligonul de la Jegalia. Totul in cadrul exercitiului ''Histria 15''.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tot acolo au testat si un nou tip de proiectil produs in Romania - grenada termobarica. Aceasta poate ucide prin unda de soc, care este mai mare de 4 bari, dar si prin caldura intensa care topeste pur si simplu tinta. Armele termobarice sunt in dotarea armatelor din Statele Unite, Rusia, China, dar si Bulgaria.
Militarii nostri se antreneaza in cadrul unei aplicatii cum alta n-a mai fost in Romania. Invata cum ar trebui sa actioneze intr-o situatie reala de razboi. Asa ca au fost programate zeci de exercitii in mai multe zone din tara. Astfel, este testata si capacitatea de mobilizare in termen scurt a Armatei Romane.
In poligonul Jegalia a ajuns un tren care ascunde, de fapt, un comandament mobil care ar putea coordona orice actiune militara pe teritoriul tarii in situatie de criza.
Constructia trenului a inceput in 1974, la Arad. Are opt vagoane si de la bun inceput a fost conceput ca un punct mobil de comandament, care sa poata fi mutat oricand acolo unde este nevoie.
Unul dintre cele mai importante vagoane ale trenului de comandament este cel in care se afla statul major general, locul din care se iau decizii si se transmit trupelor aflate in teren.
Desi a fost conceput acum mai bine de 40 de ani, are dotari inca actuale si functionale.
In paralel cu exercitiul desfasurat in judetul Calarasi, la granita cu Moldova, a fost simulata situatia in care Romania ar trebui sa faca fata unui atac de peste Prut.
Exercitiul care a angrenat peste 7.000 de militari si sute de mijloace tehnice se va incheia vineri.