Oficiali americani: Rusia a pozitionat tancuri si artilerie langa orasul sirian Latakia. Reactia Kremlinului

Ultima actualizare: 17-09-2015 03:23
vladimir putin

Rusia a pozitionat un numar de sapte tancuri pe un aerodrom din apropiere de orasul sirian Latakia, au declarat marti 2 oficiali americani, precizand ca scopul desfasurarii de armament militar greu rus in zona este pentru moment necunoscut.

Un oficial american a declarat ca sapte tancuri T-90 au fost vazute pe aerodromul din apropiere de Latakia, unul dintre orasele controlate de presedintele Bashar al-Assad, relateaza Agerpres, citand Reuters.

Cei doi oficiali americani au declarat ca Rusia a pozitionat aici si artilerie, despre care sustin ca pare sa fie desfasurata defensiv pentru a proteja personalul rus stationat acolo.

Reuters a relatat anterior ca Rusia a desfasurat in jur de 200 de militari din infanteria marina pe acest aerodrom. De asemenea, sustin oficialii americani, Moscova a trimis in medie doua avioane cargo zilnic in zona in ultima saptamana.

Rusia este supusa unei presiuni internationale tot mai mari in ultimele zile pentru a explica ceea ce Washingtonul si statele din Golf sustin ca este o acumulare de mijloace militare in Siria, unde Kremlinul il sustine pe Assad in razboiul civil.

Moscova a precizat ca va continua sa trimita echipament militar Siriei si ca asistenta pentru armata siriana este conforma cu legea internationala.

SUA foloseste spatiul aerian din Siria pentru a derula o campanie aeriana impotriva Statului Islamic, iar o prezenta mai mare a Rusiei suscita preocupari privind o posibila reintalnire intre vechii inamici din Razboiul Rece pe campul de lupta, noteaza Reuters.

Atat Moscova cat si Washingtonul sustin ca inamicul lor este Statul Islamic, ai carui combatanti controleaza importante teritorii din Siria si Irak. Rusia sustine insa guvernul lui Assad in Siria, in timp ce SUA sustine ca prezenta sa militara inrautateste situatia.

Moscova: Nu exista trupe rusesti in Siria

Discutia despre o prezenta a trupelor ruse in Siria este “o minciuna”, a declarat luni ambasadorul sirian la Moscova, Riad Haddad, citat de ITAR-TASS, relateaza Reuters.

“Am cooperat cu Rusia 30-40 de ani in zone variate, inclusiv in sfera militara. Da, primim arme, echipament militar, toate acestea in conformitate cu acordurile dintre tarile noastre”, a spus diplomatul sirian.

“Dar discutia despre prezenta trupelor ruse pe teritoriul sirian este o minciuna raspandita de statele occidentale, de SUA”, a adaugat Riad Haddad.

Doi oficiali americani au declarat luni ca Rusia a pozitionat un numar de sapte tancuri pe un aerodrom din apropiere de orasul sirian Latakia, unul dintre orasele controlate de presedintele Bashar al-Assad.

Potrivit unui purtator de cuvant al Pentagonului, in zona au fost vazuti si zeci de militari din infanteria marina, doua vase de debarcare si in jur de zece vehicule blindate de transport de trupe

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO