Nu doar blocurile cu bulina stau sa cada in Capitala, ci si primaria Sectorului 5 sau Teatrul Nottara. Ce spun autoritatile
In timp ce proprietarii care stau in case cu bulina sunt criticati ca nu-si consolideaza locuintele, anumite ministere si chiar primarii fac acelasi lucru: amana sa repare sediile pe care le detin.
Intra aici spitale, unitati de invatamant si de cultura. Pe romaneste, locuri publice care risca sa se prabuseasca la primul cutremur serios.
La sectia de pediatrie a Spitalului Judetean din Calarasi, intr-un corp cu risc seismic doi, sunt tratati zilnic zeci de copii.
Marian Dinulescu, vicepresedinte CJ Calarasi: "CJ a prins pentru acest an 63 de miliarde de lei vechi pentru consolidarea acestui corp".
Si sediul Primariei Sectorului 5, Bucuresti, aflat pe bulevardul Elisabeta, se degradeaza pe zi ce trece. La primarie se face acum o expertiza tehnica pentru a vedea in ce clasa de risc seismic poate fi incadrata cladirea. Abia apoi vor incepe lucrarile de consolidare si modernizare. Pana la finalizarea lor, angajatii vor fi mutati intr-o alta cladire pusa la dispozitie de Primaria Capitalei.
Nepasarea este ilustrata perfect pe Bulevardul Magheru. Cinematograful Patria, dupa zeci de ani in care autoritatile nu au investit niciun leu in el, sta sa cada. Cladirea in care se afla este incadrata in clasa I de risc seismic.
De Teatrul Nottara, aflat la doi pasi distanta, la parterul unui bloc, tot Primaria Capitalei ar trebui sa se ocupe. Oficialii se plang ca locatarii nu sunt de acord.
Marinela Tepus, manager Teatrul Nottara: "Legea trebuie schimbata rapid pentru ca cei 400 de oameni care intra in sala Nottara nu au nicio vina ca 19-20 de proprietari de deasupra nu vor sa semneze."
In centrul istoric, aceeasi poveste. Aici, Primaria Capitalei detine 8 cladiri darapanate, in care locuiesc oameni, functioneaza magazine sau restaurante. Nici urma de consolidare.
Potrivit legii, si autoritatile si persoanele fizice raspund in mod egal de siguranta spatiilor pe care le au in administrare.