Romanii NU stiu cum sa reactioneze in cazul unui cutremur. Sfaturile de supravietuire date de Raed Arafat
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a lansat o campanie de educare a populatiei asupa seismelor – si, mai ales, a modului in care le putem supravietui.
Intitulata “Nu tremur la cutremur”, campania are ca scop informarea si pregatirea populatiei si pleaca de la 3 intrebari la care probabil ca mai toti romanii ar raspunde “NU”. Si asta fiindca intrebarile sunt “Ti-ai pregatit locuinta?”, “Ai intocmit un plan de urgenta al familiei?” si “Cunosti metodele de protectie in timpul cutremurului?”.
In cele 7 filmulete animate din campanie ni se arata ce trebuie sa facem daca ne surprinde un seism pe strada, la mall sau la scoala. In plus, autoritatile ne recomanda sa avem in casa un rucsac de urgenta in care sa fie, printre altele, apa, alimente si medicamente.
In fiecare filmulet sunt prezentate „reguli generale de comportament in caz de cutremur” pentru cresterea sanselor de supravietuire. Din start este important sa va pastrati calmul si oriunde ati fi in interior, la cutremur e bine sa va protejati sub o grinda, sub tocul usii sau langa un perete de rezistenta.
"Tocul usii si grinda sunt elemente de traditie in arhitectura rezistenta cladirii. Tocul e solid si ofera o reala protectie”, spune Emil-Sever Georgescu, dicrector stiintific al Laboratului de Evaluare a Riscului Seismic de la INCERC. El spune si ca este o idee buna sa ne bagam sub masa. ''Nu este vorba ca o masa oricat ar fi ea de solida sa tina tot blocul care cade. Se recomanda aceste masuri de protectie sub un obiect care sa asigure minima protectie partilor vulnerabile ale corpului”. La scoala, elevii trebuie sa se ascunda sub pupitre pana sunt evacuati
In cazul in care aveti ghinionul sa fiti pe strada, fondatorul SMURD, Raed Arafat, ne recomnanda sa ne indepartam de cladiri. "Cade sticla, cum cad ghivecele pe balcoane”. Iar daca sunteti in mall-uri, evitati scarile, pentru ca, spune Raed „Scara se rupe, scara se darama. Sa nu te duci cu liftul poate sa se blocheze. Populatia sa aiba incredere, sa execute ce i se arata in spoturi”.
Dupa un cutremur catastrofal autoritatile trec la salvarea celor prinsi sub darimaturi. Operatiunea poate dura zile in sir asa ca proviziile sunt importante.
In aceasta campanie se recomanda fiecarui roman sa aiba in casa un rucsac de urgenta in care sa aiba alimente uscate, conserve, apa de baut, medicamente de baza, patura, lanterne, un aparat de radio.
De asemenea, potrivit pliantului distribuit in cadrul campaniei, pliant care detaliaza continutul minimal al kitului de urgenta, acesta trebuie sa includa si copii dupa diverse acte personale, de pilda actele de proprietate ale casei sau carnetul de asigurari medicale.
Autoritatile nu precizeaza si cum vom putea cara acest rucsac, care pe langa copii dupa acte contine 4 litri de lichide, conserve, un aparat de radio, haine, paturi, sapun, pasta si periuta de dinti si multe alte lucruri.
Toate aceste reguli sunt menite sa ne educe, nu sa ne sperie. Expertii sustin ca activitatea seismica din zona Vrancea se incadreaza in limite normale si nu trebuie sa ne ingrijioreze.