Cum funcționa rețeaua care a printat pe bandă rulantă diplome. Ar fi costat între 50 şi 200 de lei
Proverbul: "Cine are carte, are parte!" a fost înţeles complet greşit de 40 de profesori şi educatori care sunt acuzaţi că şi-au cumpărat diplome şi adeverinţe false ca să-şi mărească lefurile cu 25%.
Iar cei care au fabricat documentele fictive sunt şi ei tot din rândul dascălilor. Reţeaua a printat pe bandă rulantă diplome de participare la diverse cursuri, pe baza cărora, posesorii îşi luau gradaţia de merit şi implicit mai mulţi bani. Cu toţii, au ajuns la poliţie.
Între 50 şi 200 de lei atât ar fi dat un profesor pentru o diplomă care atestata ca acesta ar fi participat, de exemplu, la un curs de "managementul educațional, leadership și strategii de învățare" organizat în Bulgaria. În realitate, spun poliţiştii, cel implicat nu mergea nicăieri, doar îşi comanda documentul fals de la nişte colegi din Ilfov.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste diplome erau ataşate de profesori la dosarul de gradaţie de merit. Documentele ajungeau la Inspectoratele Şcolare Judeţene care le analizau în cadrul unor comisii. Apoi, profesorii primeau în plus 25% din salariu timp de cinci ani. Ulterior îşi reconfirmau..."meritele".
Poliţiştii sunt de părerea că cea care a început toată afacerea ar fi directoarea la o şcoală din Ciolpani, judeţul Ilfov. Impreauna cu alte trei cadre didactice, aceasta ar fi creat o fabrică de printat diplome false. La percheziţii, poliţiştii au găsit în caselele lor sute de astfel de adeverinţe false, semnate şi ştampilate în alb.
Până cum poliţiştii au depistat 35 de cadre didactice de la şcoli din Buftea, Otopeni şi Ciolpani care ar fi plătit pentru astfel de documente. Suspecţii au fost duşi la audieri.
Doina Lup, învăţător la Scoala Gimnaziala nr.1 Ciolpani: "Directoarea şi sora ei ne obligau cumva să le cumpărăm. Eu nu le-am folosit niciodată la dosar. În rest, în şcoală mulţi profesori le cumpărau.”
La percheziţii, poliţiştii din Ilfov au găsit şi câteva pachete pline cu documente fictive care urmau să fie trimise şi în alte judeţe. Aşadar, ancheta se va extinde.
Contactaţi de Ştirile ProTv, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Ilfov, acolo unde au ajuns dosarele profesorilor acuzaţi de uz de fals, au refuzat să spună dacă vor începe şi ei o anchetă internă.
COMUNICATUL POLIŢIEI:
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov au efectuat patru percheziții în municipiul București și în județele Ilfov și Dâmbovița și au adus la sediul poliției pentru audieri, 39 de persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și înșelăciune.
La data de 19 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice - Ilfov, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în municipiului București și în județele Ilfov și Dâmbovița.
Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea și au vizat locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Persoanele în cauză, doi bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 35 și 60 de ani, sunt bănuite că în perioada 2013-2017, ar fi falsificat și vândut mai multe documente, în baza cărora peste 35 de cadre didactice, din cadrul mai multor instituții de învățământ din Județul Ilfov, ar fi beneficiat de gradații de merit.
Totodată aceste documente ar fi facilitat cumpărătorilor, accederea în carieră precum și obținerea de beneficii salariale.
Documentele în cauză constau în certificate de participare la simpozioane naționale și internaționale, precum și diplome care atestă cunoștințe dobândite de participanți la diverse cursuri de specialitate.
Prejudiciul total cauzat este de peste 1.090.000 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, ancheta, politie, ilfov, prejudiciu, cadre didactice, merit, diplome,
Dată publicare:
19-11-2018 08:59