34 de ani de la Revoluția din 1989. Sute de oameni au participat la Marșul Eroilor organizat la Timișoara
Este zi de doliu la Timișoara, orașul unde - în urmă cu 34 de ani - primii revoluționari plăteau cu viața pentru libertate și căderea regimului comunist.
În semn de omagiu, suporterii echipei Poli Timișoara au plecat sâmbătă seară într-un marș care a pornit de la casa pastorului Laszlo Tokeș, locul unde s-a aprins scânteia Revoluției din decembrie 1989.
Când au ajuns însă în Piața Operei - unde an de an spun "Tatăl Nostru" în amintirea celor care au murit atunci - au fost întrerupți de un concert de muzică populară.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Manifestația devenită deja tradiție a strâns aseară peste 300 de suporteri ai echipei Poli Timișoara. Alături de ei au venit și oameni care au ieșit în stradă în 1989.
Silvestru Duma, revoluționar: „Aici este traseul pe care l-am făcut în 89, în acele zile grele, în acele zile după care o pornit toată România. Simțeam că mă descarc, simțeam nevoia să mă descarc, vrând acea libertate să mă pot exprima”.
Bărbat: „În data de 22, când a fugit Ceaușescu, eram la câțiva metri de balconul Operei. A fost așa un sentiment pe care nu îl trăiești decât o dată în viață. Toată lumea spunea Tatăl nostru”.
Marșul Eroilor, perturbat de un concert organizat de primăria
Oamenii au aprins lumânări în fața Catedralei Mitropolitane, apoi au plecat spre Piața Victoriei, acolo unde în 89 s-a strigat pentru prima oară "Libertate".
Suporterii au încercat și aseară să rostească „Tatăl Nostru”, așa cum au făcut an de an, în semn de omagiu pentru cei care și-au pierdut viața, doar că au fost perturbați de un concert organizat de primărie. Inclusiv momentul de reculegere a fost bruiat.
La manifestație au participat și foarte mulți adolescenți, impresionați de ce au auzit de la părinți și bunici despre evenimentele din decembrie 89.
Tânăr: „A fost trist, dar s-a marcat sfârșitul regimului comunist și a permis democrației să se instaureze în România. Acest marș reprezintă mersul eroilor.”
În 17 decembrie 1989, la Timișoara, au murit pentru libertate peste 60 de oameni.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, revolutie, poli timisoara, decembrie 1989,
Dată publicare:
17-12-2023 07:28