Revoluția Română din 1989, materia de studiu pentru elevi care încinge spiritele. Controverse pe autori
Studierea Revoluției Române din 1989 ar putea deveni o nouă materie predată la liceu, independent de istorie. Este inițiativa unui parlamentar liberal, care iniţial propusese să fie studiată doar Revoluţia de la Timişoara.
Programa ar urma să fie făcută în colaborare cu Institutul Revoluției şi, pentru a ajunge în şcoli, mai are nevoie de aprobarea senatorilor.
Marilen Pîrtea, deputat PNL: „Socrate spunea că educația nu este despre umplerea unui vas, ci despre menținerea aprinsă și îmblânzirea unei flăcări. Despre această flacără este vorba în propunerea mea, flacăra Revoluției din 1989, care trebuie menținută aprinsă. Este vorba despre copiii noștri și copiii copiilor noștri, care trebuie să mențină aprinsă această flacără”
În plen s-au purtat, miercuri, dezbateri înflăcărate. Mai ales la început, pentru că propunerea iniţială fusese să fie studiată doar Revoluţia de la Timişoara.
Antonio Andrușceac, deputat AUR: „Să se studieze istoria Revoluției Române, nu istoria Revoluției de la Timișoara, ci române. Nesusținută de restul țării, acea revoluție s-ar fi stins la Timișoara. deci este corect și cinstit să le vorbim românilor, generațiilor viitoare, despre sacrificiul care s-a făcut în întreaga țară pentru victoria Revoluției Române”
Și așa a rămas, va fi studiată revoluţia din toată ţara. Lecțiile ar urma să fie puse la punct de Ministerul Educației, împreună cu diverși colaboratori, printre care și Institutul Revoluției Române. Propunerile au încins spiritele.
Ionel Dancă, deputat neafiliat: „Adică Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și alți agenți KGB care să-i înveţe pe copiii mei ce s-a întâmplat la timișoara în 1989! Este pur și simplu scandalos”.
La final, legea a trecut cu amendamente. Noua materie va fi pur opțională şi doar pentru elevii din ultimul an de liceu. Dar și asta i-a nemulțumit pe unii deputați.
Alin Ilie Coleșa, deputat AUR: „Nu putem face din fiecare capitol o nouă disciplină de istorie sau de altceva. Este calea sigură spre distrugerea învățământului românesc”.
Ironic, unii parlamentari au declarat că ar mai putea fi scrise materii despre Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu sau 23 August.
Urmează și votul senatorilor.