Statisticile prezentate de Guvern duminică arată că aproape o treime dintre testele pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 recoltate şi analizate de sâmbătă până duminică la nivel naţional au fost pozitive.

Datele centralizate oficial arată că, duminică, în secţiile de terapie intensiv sunt internaţi 599 de pacienţi, dintre care 523 sunt nevaccinaţi, iar 20 dintre cele 22 de decesele raportate în 24 de ore sunt la persoane nevaccinate.

Conform datelor furnizate duminică de Guvern, gradul de pozitivare în cazul testelor realizate de sâmbătă până duminică este de 32,36%, fiind înregistrate 14.088 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 43.528 teste RT-PCR şi antigen efectuate.

„Creşterea capacităţii de testare şi testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar şi pentru a preveni,pecât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane. Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezenţa virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea”, transmit autorităţile.

În Bucureşti şi judeţul Ilfov, unde numărul de solicitări la ambulanţă a crescut semnificativ, persoanele care prezintă simptome ale infecţiei sunt sfătuite să se deplaseze cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19, ale căror adrese sunt menţionate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Ulterior, cei cu teste pozitive sunt îndrumaţi către centre de evaluare.

Persoane cu forme severe de boală şi cu simptome care se manifestă agresiv sunt sfătuite să sune la 112.

„Reamintim faptul că specialiştii în sănătate publică susţin că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de COVID-19 şi a deceselor. De altfel, astăzi dintre cele 599 de persoane internate la ATI, 523 sunt persoane nevaccinate.

De asemenea dintre cele 22 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, 20 au survenit la pacienţi nevaccinaţi”, precizează oficialii Guvernului României.

Coronavirus în România. Județele cu cele mai multe cazuri noi

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt în Bucureşti - 2.502 şi în judeţele Constanţa - 1.164, Cluj - 893, Iaşi - 742, Bihor - 708, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

Valori mari s-au mai înregistrat în judeţele Braşov - 566, Suceava - 548, Argeş - 529 şi Timiş - 514.

Cele mai puţine cazuri sunt raportate în Covasna - 17, Mehedinţi - 42 şi Teleorman - 57.

Capitala rămâne în zona roşie în ceea ce priveşte rata de infectare cu SARS-CoV-2, având o incidenţă de 9,5 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă (8,77).

Alături de Bucureşti, în zona roşie se află 30 de judeţe: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea.

Cea mai mare incidenţă este în Cluj (14,19), judeţ urmat de Timiş (12,31), Ilfov (10,4) şi Braşov (9,24).

Potrivit GCS, şase judeţe se află în zona galbenă şi cinci în zona verde.