30 de ani de când mii de manifestanți au scandat la Brașov "Jos Comunismul!"
Se împlinesc 30 de ani, de la prima revoltă anti-comunista, declanşată la Braşov, de muncitorii fostei fabrici de autocamioane.
Nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile, în 15 noiembrie 1987, oamenii au ieşit pe străzile oraşului şi au incendiat portretul lui Nicolae Ceauşescu. Erau furioşi şi pentru că regimul ţinea poporul în frig, foame şi teroare. Pentru cei care au îndrăznit să facă asta, au urmat arestări, torturi şi deportări.
În '87, Dobre Stana avea doar 18 ani şi abia se angajase în uzina Steagu Roşu din Braşov. S-a alăturat grupului de muncitori care, nemulţumiţi că li s-a tăiat din salarii, au încetat lucrul. Au cerut explicaţii de la şefi şi, pentru că nu le-au primit, au pornit pe străzi spre sediul comitetului judeţean de partid. Revolta socială a devenit una politică, iar miile de muncitori au strigat pentru prima dată "Jos Ceauşescu".
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Într-un act de curaj fără precedent, muncitorii au ocupat clădirea comitetului judeţean de partid, au aruncat pe geam televizoare şi telefoane, roţi de caşcaval, portocale şi ananas. Nu văzuseră în viaţa lor fructe exotice. În România alimentarele erau pustii, macarea se dădea pe cartela, ţara era în frig şi bezna.
Revolta a fost reprimată însă brutal de trupele securităţii statului. Au urmat arestări şi torturi. Toate acţiunile represive de la acea vreme reprezintă infracţiuni contra umanităţii şi sunt anchetate acum de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Iniţial, se anunţase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestaţi. Dar, sub presiunea opiniei publice internaţionale, comuniştii au revenit asupra hotărârii, deportând, în urma unui proces înscenat, 61 de muncitori.
La Braşov, în Piaţa Sfatului, au fost expuse documente şi fotografii inedite pe care oricine este interesat le poate studia.