25 de ani de la una dintre cele mai odioase crime ale regimului Ceausescu. 42 de eroi, ucisi, incinerati si aruncati in canal
Una dintre cele mai odioase crime ale regimului comunist inca apasa greu sufletele celor care de 25 de ani isi plang sotii, mamele, fratii sau copiii ucisi la revolutie.
42 de oameni omorati pe 17 decembrie la Timisoara au fost adusi la Bucuresti, arsi si aruncati intr-un canal, dupa ce Elena Ceausescu a dat ordin ca orice urma a crimelor de la Timisoara sa dispara. Lacrimi de durere au curs azi pe chipurile rudelor eroilor martiri care nu au fost gasiti.
Acum 25 de ani, la Timisoara, fortele de represiune faceau primele victime. Oamenii impuscati pe strazi pe 17 decembrie au fost dusi la Spitalul Judetean, iar dintre ei, 42 aveau sa dispara pentru totdeauna.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Mihaela Ferkel era langa sotul sau cand a fost impuscat in abdomen: "L-am dus la spitalul judetean, unde l-am dat in primire la urgenta."
A doua zi, cei de la spitalul inconjurat de securiatate, ascundeau o crima care socheaza si azi: "Mi-au zis: doamna, aici nu este nimeni cu acest nume, de ce nu incercati la celelalte spitale din oras?"
Un tanar de 29 de ani disparea si el in aceleasi conditii dubioase. Sotia sa, pe atunci in varsta de 25 de ani, l-a vazut ultima data pe geam, plecand la serviciu. Georgeta Carpan: "L-am cautat pe la gropile comune, pe la spitale, pe la morga, peste tot."
Acasa, un copil de 2 ani isi astepta tatal, care nu s-a mai intors niciodata.
Georgeta Carpan: "El stie ca tatal lui este un inger, ca asa i-am spus: tata a plecat la cer si ne vegheaza de acolo din cer si tatal tau este un inger."
Pe 18 decembrie, Elena Ceausescu, ramasa la conducerea tarii, in timp ce Nicolae era plecat in Iran, a dat ordin ca mortii de la Timisoara sa dispara. Trupurile a 42 de eroi martiri au fost transportate, ca animalele, intr-o masina frigorifica si arse la crematoriul Cenusa din Bucuresti.
Doru Maries, presedintele asociatiei 21 decembrie: "Acei muncitori care au ars cadavrele toata noaptea, au fost rasplatiti dimineata fiecare cu cate un plic cu 2.000 de lei"
Cenusa a fost transportata apoi in tomberoane si aruncata la marginea Bucurestiului, intr-un canal din Popesti-Leordeni.
Azi, rudele victimelor disparute, au adus lumina la locul tragediei si au tinut o slujba de comemorare.
Din pacate, nici dupa 25 de ani, multi dintre acesti oameni nu stiu cu certitudine daca trupurile celor pe care i-au pierdut au fost arse in Capitala. O alta ipoteza sustine ca au existat, de fapt, doua masini cu cadavre furate de la Timisoara, iar unele ar fi ajuns la Slatina.