24 de ore de liniste la Galati. Expertii INFP analizeaza acum sunetele ce au insotit cutremurele
Roiul de cutremure din Galati este inca un mister pentru cercetatori. Inregistrarile celor aproape 200 de cutremure cu tot cu replici din ultimele doua saptamani nu au fost suficient de clare.
Luni, specialistii au instalat un nou echipament care va detacte sunetele inspaimantatoare care insotesc cutremurele.
"Vibratiile aerului sunt inregistrate de catre aparatul respectiv. Sunt vibratii de frecventa foarte joasa, pe care nu le inregistreaza aparatura seismica. E un alt tip de aparat, sunt alti parametri, dar care intregesc imaginea despre zona aceasta. Se pare ca e ceva mai complex, un fenomen mai complex", spune Victorin Toader, cercetator Institutul National de Fizica Pamantului.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cercetatorii cred ca aceste cutremure sunt insotite si de alte fenomene greu de explicat.
"S-ar putea sa fie o instabilitate pe zona asta, pe dealul acesta, si cutremurul sa genereze miscarea placilor care sunt deja instabile in deal", mai spune Victorin Toader.
Cert este ca de mai bine de 24 de ore in judetul Galati nu a mai fost inregistrat niciun cutremur.
Dar cercetatorii spun ca aceasta liniste nu inseamna ca pamantul nu se va mai zgudui.
"Aceste roiuri au doua caracteristici care ne dau batai de cap. Una, ca pot sa dureze destul de mult in timp si nu avem deocamdata un element care sa ne spuna cat de mult dureaza si doi, faptul ca apar in secvente. Astfel, apar grupari de cutremure, intr-o zi mai multe, si apoi pot sa se linisteasca chiar pe o perioada mai mare. Nu e exclus sa avem o reactivare", explica Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP.
Trei echipe ale Garzii de Mediu au inceput astazi si un control la societatea care, de peste 50 de ani, foreaza dupa petrol in imediata apropiere a satului Izvoarele.
"Ne vom uita in bilanturile de mediu si studiile de impact care sunt facute pentru fiecare parc in parte. Ne vom uita putin la buletinele de analize pe la soluri, pe la ape", a spus Ion Avram, comisar al Garzii de Mediu.
Rezultatele controlului facut de Garda de Mediu vor fi raportate maine Guvernului.