Codruta Kovesi este la un pas sa fie reinvestita in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Ministrul Justitiei o va sustine in fata presedintelui Romaniei, care are ultimul cuvant.

Cum Iohannis a vorbit despre DNA ca despre o institutie model si a cerut amplificarea luptei impotriva coruptiei, este foarte posibil ca procurorul-sef Kovesi sa primeasca un nou mandat.

500 de persoane cu functii conducere in institutii de stat au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie, doar in 2015. In dosarele lor s-a dat mita, sustine procurorul-sef DNA, de 431 milioane euro, suma comparabila cu bugetul prevazut pentru cofinantarea constructiei de autostazi pentru urmatorii 3 ani.

Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta, indiferent unde si-a ascuns banii, este avertismentul pe care l-a transmis joi sefa Directiei Nationala Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis cere ca lupta impotriva coruptiei sa continue cu motoarele turate la maximum. Bilantul de activitate al Dna pentru anul trecut, facut public astazi, scoate la iveala statistici spectaculoase si ingrijoratoare in acelasi timp.

Cele mai importante declaratii sustinute de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi:

- Au fost trimisi in judecata de 5 ori mai multi ministri si parlamentari decat acum doi ani

- Dosarele aflate in lucru la DNA ne arata insa ca nu am prins toti coruptii. Coruptia are efecte dramatice si se manifesta prin aceleasi actiuni repetetitive

- Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice in care coruptia este generalizata. De multe ori atribuirea contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani sau contracte fictive. Faptele de coruptie au efecte directe asupra noastra, a tuturor

- In multe cazuri, sumele care se dau mita functionarilor sunt obtinute prin evaziune, delapidare sau alte infractiuni. astfel banii de salarii sau alte investitii intra in buzunarul functionarilor corupti

- In dosarele trimise in judecata banii dati mita au fost de 431 milioane euro, o suma comparabila cu beugetul prevazut pentru cofinantarea bugetului de autostrazi in 2016, 2017 si 2018

- Aproape 500 de persoane cu functii de conducere au fost trimise in judecata. Rezultatele anchetelor DNA trebuie sa fie un semnal puternic

- S-a triplat numarul trimiterilor in judecata fata de cei care administreaza bani din bugetul public

- Exista institutii publice in care coruptia creste in fiecare an

- Recuperarea produselor infractiunilor a fost o componenta importanta in 2015. A crescut gradul de recuperare. Au fost luate masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro.

- Unii condamnati beneficiaza de complicitatea unor autoritati.

- In dosarele DNA cu decizii definitive statul roman are de recuperat circa 200 milioane euro.

- Numarul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu fata de acum 5 ani. Activitatea de urmarire penala a fost desfasurata, in medie, de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de solutionat in medie peste 110 dosare. Un numar atat de mare de dosare complexe influenteaza durata de solutionare a cauzelor. 

- In acest moment avem de solutionat peste 7.100 de cauze. Dublu fata de cat putem solutiona noi intr-un an

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Iohannis:

- Va felicit pentru bilantul activitatii din 2015. Prin prezenta mea aici doresc sa dau inca o data un semnal puternic pentru sprijinirea luptei anticoruptie

- De la an la an activitatea DNA a devenit tot mai eficienta, prin numarul de dosare instrumentate si complexitatatea lor, precum si prin hotararile definitive

- Sunteti un model de instituie functionala si ati creat un standard de performanta

- Prin activitatea si reusitele dvs ati castigat aprecierea cetatenilor Romaniei, care isi doresc o tara fara coruptie.

- Rezultatele obtinute de dvs apreciate si dincolo de granite sunt o garantie cea provcesul de consolidare a democratiei si a statului de drept in Romania se afla pe drumul cel bun

- Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune. Bilantul pe 2015 este o noua dovada in acest sens, dar dincolo de dosare si condamnari, activitatea DNA are si un alt efect care se resimte deja si se va resimti pe termn lun la nivel profund. Activitatea DNA a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici, sa schimbe modul de functionare al institutiilor publice si chiar al elitelor publice

- Flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund societatea noastra. De aceea, lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui sa ramana un jucator concentrat in combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate

Cele mai importante declaratii ale premierului Dacian Ciolos:

- In ultimii 25 de ani, Romania s-a confruntat cu un fenomen de mare amploare al coruptiei. Acolo unde viata politica si administratia trebuiau sa actioneze in interes public am asistat la acapararea statului de catre corupti. A devenit clar ca mai devreme sau mai tarziu coruptia se pedepseste.

- Raportul MCV arata o crestere a sesizarilor din partea populatiei. Cresterea increderii in institutii e posibila doar daca exista un angajament comun parlament - guvern - sistem judiciar.

- Pregatim lansarea noii strategii anti-coruptie. E important ca in perioada urmatoare Romania sa aloce mai multe resurse prevenirii coruptiei si educatiei.

Activitatea DNA a fost marcata in anul 2015 de o serie de ''premiere'' pentru Justitia din Romania: anchetarea si ulterior trimiterea in judecata a unui prim-ministru in functie - Victor Ponta si retinerea unui judecator al Curtii Constitutionale - Toni Grebla si a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Totodata, anul trecut, s-a inregistrat cel mai mare numar de demnitari trimisi in judecata si s-a cerut incuviintarea pentru retinerea si arestarea preventiva a unui ministru in functie - ministrul Finantelor, Darius Valcov.

In 2015 au fost retinuti si trei primari de sector din Capitala - Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) si Cristian Popescu Piedone (sectorul 4).

"Intre persoanele trimise in judecata pana la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figureaza patru persoane care au detinut functia de ministru, 20 actuali sau fosti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu functie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, noua presedinti de consilii judetene si un prefect), precum si o persoana care, la data trimiterii in judecata, detinea functia de prim-ministru.

Au existat situatii in care aceeasi persoana, avand una din functiile sus mentionate, a fost trimisa in judecata in dosare diferite. Din estimarile preliminare, comparativ cu anii precedenti, reiese ca este cel mai mare numar de demnitari trimisi in judecata in decursul unui an.

Potrivit estimarilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare in dosarele DNA se mentine la nivelul de 90%, ceea ce arata calitatea probatiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum si profesionalismul procurorilor care lucreaza la DNA", potrivit unei informari a DNA.