17 decembrie 1989, ziua care a dus la sfârșitul dictaturii și în care au murit 60 de oameni
Timişoara este în doliu în amintirea celor care, în urmă cu exact trei decenii, se prăbuşeau sub gloanţele trase spre manifestanţi.
Sunt primele victime ale Revoluţiei din 1989, oameni care au avut curajul de a lupta pentru libertate. Regimul comunist avea să cadă câteva zile mai târziu.
17 decembrie este momentul în care a început să se tragă în demonstranţi. Era deja a doua zi de proteste, numărul participanţilor era din ce în ce mai mare, oamenii smulgeau însemnele comuniste şi scandau libertate. În oraş fuseseră trimise tancuri şi taburi cu forţe ale securităţii. A început să se tragă în mai multe zone din oraş şi este ziua în care au căzut cele mai multe victime: peste 60 de oameni au fost ucişi şi peste 200, răniţi, doar în această zi. În memoria lor, toate drapele au fost coborâte în bernă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La catedrală a fost oficiată o slujbă de pomenire și va fi organizat un parastas, la Cimitirul eroilor.
"Mai bine golan, decât comunist, mai bine hoţ, decât activist!"
Sute de tineri s-au întâlnit în fața casei lui Lazlo Tokes, acolo unde în decembrie 1989 a început Revoluţia. Apoi au pornit în marș către Cimitirul Eroilor, unde sunt înmormântaţi cei care au murit seceraţi de gloanţe.
În ziua de 16 decembrie, în vestul ţării se auzea pentru prima dată "Jos Ceauşescu!". A fost îndrăzneala nebună a unor oameni care pentru prima dată aveau curajul să se revolte împotriva unui sistem represiv şi criminal. Au rupt însemnele comunismului şi s-au făcut primele arestări. Cuvinte strigăte în urmă cu trei decenii au răsunat şi luni seară pe străzile oraşului de pe Bega.
"Este un marş care, nu ştiu, emană foarte multă emoţie."
"Este un mod de a respecta pe cei care şi-au dat viaţa şi care au ieşit atunci, nemaiavând ce pierde, bineînţeles, împotriva regimului criminal al lui Ceauşescu."
"Tinerii trebuie să ştie ce s-a întâmplat acum 30 de ani. Ar trebuie să fie şi cel care s-a urcat pe tramvai, cel care a oprit tramvaiul."
"Şi acum 30 de ani şi acum 30 de ani am fost tot acolo şi încerc să retrăiesc momentele, mi-am căutat un moment de linişte şi reculegere."
Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană la Monumentul Eroilor din Timişoara şi a participat la slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană.
La Opera Naţională a fost ţinut un moment de reculegere, înainte de a începe spectacolul de balet "Revolta" - inspirat de evenimentele din '89.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Aici la Timişoara cu exact 30 de ani în urma comunismul a fost învins pentru prima dată. Aici la Timişoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertăţii."
Luni, în Parlament, a avut loc o şedinţă dedicată evenimentelor de acum 30 de ani. Şedinţa solemnă a fost condusă de şeful Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor, iar prezenţa lui Melescanu la acest moment solemn a fost contestată din sală. Diplomat de carieră, Meleșcanu a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe încă din 1966.
Iulian Bulai, deputat USR: "Mi se pare puţin absurd ca dumneavoastră, comunist cu state vechi, să conduceţi această şedinţă."
Teodor Meleșcanu, preşedintele Senatului: "Mulţumesc şi eu pentru gluma foarte reuşită pe care aţi făcut-o."
Revoluţia Română este subiectul unei rezoluţii în Parlamentul European. Textul a fost propus de fostul preşedinte Traian Băsescu şi subliniază că "identificarea persoanelor vinovate de aceste crime rămâne o întrebare dureroasă pentru victimele acelor zile şi familiile lor, dar şi pentru toţi românii.