În urmă cu exact 30 de ani, la Timişoara izbucnea revolta anticomunistă, Revoluţia din '89, cum îi spunem astăzi, care a schimbat istoria recentă a României.

A fost ziua când s-a auzit pentru prima dată "Jos Ceauşescu", cuvinte rostite apoi de mii de oameni, câteva zile la rând, până la căderea comunismului.

În Piaţa Maria din Timişoara, în urmă cu trei decenii, în seara zilei de 15 decembrie, se adunau primele grupuri de oameni. Veniseră să îl susţină pe pastorul Laszlo Tokes, care urma să fie evacuat din locuinţă şi mutat într-un sat izolat. Primarul de atunci a dat asigurări că pastorul nu va fi evacuat, însă mulţimea a rămas şi a revenit şi a doua zi, în 16 decembrie.

Deja protestul de susţinere a pastorului se transformase în unul anticeaușist. În acea zi de 16 s-a scandat pentru prima dată „Jos Ceauşescu” şi „Libertate”, lucru aproape de neconceput pentru acea perioadă.

Tramvaiele au fost oprite şi numărul demonstranţilor depăşise deja 2.000. Oamenii au început să smulgă însemnele comunismului. Este ziua când s-au făcut primele arestări.

La evenimentele organizate luni la Timişoara este aşteptat şi preşedintele Klaus Iohannis.