16 romani au primit titlul de "tezaur uman" din partea UNESCO pentru ca pastreaza traditiile
16 romani au primit titlul onorific de tezaur uman, initiat de UNESCO si acordat in ultimii patru ani. Ei sunt apreciati pentru ca duc mai departe traditii stravechi fara sa aiba nici un fel de studiu.
Recompense materiale nu primesc, dar oamenii se mandresc cu dragostea pentru portul national.
Cu cele 40 de costume populare, masti si instrumente muzicale, casa domnului Constantin arata ca un muzeu.
Fiecare obiect este insotit de o poveste.
''Dorul meu a fost sa ma apuc de traditie in satul meu. Mi-a placut foarte mult. Si atunci am inceput sa adun costume, sa fac capuri de cerb'', a spus Constantin Curecheriu.
In urma cu 100 de ani, in zilele de sarbatoare, femeile purtau un costum dintr-o ie, o barneata, o traista, margele si batic.
Pentru toate acestea, domnul Constantin este un "tezaur uman" al Romaniei.
Cand intri in curtea lui Nea Ifrim, te impiedici de oale de lut: vase pentru lapte, ulcioare, cani si ghivece. Sute de exemplare a adunat "regele olar", asa cum il numesc vecinii.
''Am inceput sa practic mestesugul de la 12 ani, caram lemne pentru alti olari. La 14 am inceput sa le invat binisor si am inceput sa vand'', a spus barbatul.
Feciorul a promis ca va duce mai departe traditia.
''Niciodata de fata cu taica-meu eu nu am invatat oale. Numai cand era plecat de acasa, eu ma puneam la roata. Nu mi-a iesit in prima zi, intr-o saptamana si ceva deja le-am invatat'', a spus fiul barbatului.
Titlul de tezaur uman este personal si netransmisibil. Domnul Ifrim se mandreste cu el si spera ca si fiul sau il va primi.
Tot in acest an si cetele din marginimea Sibiului, formate din tineri colindatori, au primit titlul de patrimoniu uman. Dupa cum este traditia, in ajunul Craciunului, baietii trec pe la fiecare casa, iar gospodarii ii cinstesc pentru a avea parte de belsug.
Aceasta traditie are o valoare inestimabila, recunoscuta si de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura.
Romania apare cu Doina, Calusul si ceramica de Horezu in patrimoniul cultural al umanitatii, administrat de UNESCO.