10 ani de la accidentul din Muntenegru, în care au murit 19 români și 29 au fost răniți
Au trecut 10 ani de la cel mai grav accident în care au fost implicaţi români pe şosele din afara ţării.
Accidentul din Muntenegru a avut loc pe 23 iunie 2013. Un autocar cu 47 de turiști români s-a prăbuşit într-o prăpastie de 30 de metri din canionul Moraca.
În urma accidentului au fost rănite 29 de persoane, iar alte 19 au decedat, printre care şi unul dintre şoferii autocarului - George Ciobanu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Accidentul s-a produs la Grlo, pe drumul Podgorica-Kolain, în zona mănăstirii Morača, într-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegrului.
Acesta a fost şi cel mai grav accident produs în ultimii 15 ani în Muntenegru.
În aceeaşi zi, a fost activată o celulă de criză care a lucrat neîntrerupt pentru gestionarea consecinţelor accidentului, cu un efectiv de 60 de angajaţi din Ministerul român al Afacerilor Externe din cadrul Centralei şi al misiunilor diplomatice din regiune.
O echipă consulară a Ambasadei României la Podgoriţa s-a deplasat la locul accidentului. A fost a autorizat un zbor către Muntenegru cu o aeronavă Spartan, pentru a-i aduce în ţară pe românii implicaţi în accident şi a fost convocată Celula de criză la Ministerul Afacerilor Externe, conform https://www.mae.ro/.
Pentru a ajuta victimele căzute în prăpastie, localnicii au coborât pe frânghii, alături de salvatorii militari, alpinişti utilitari. Răniţii au fost internaţi într-un spital din capitala ţării - Podgoriţa unde tot personalul, medical sau auxiliar, a fost mobilizat pentru a ajuta victimele. Zeci de muntenegreni au donat sânge pentru romanii aflaţi în stare critică. În cursul serii, premierul muntenegrean, Milo Dukanovic, a vizitat răniţii.
La 24 iunie 2013, avionul militar pus la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale a ajuns la Podgoriţa, împreună cu o echipă medicală. Un elicopter al poliţiei muntenegrene s-a angajat în operaţiuni de salvare care s-au dovedit extrem de complicate pentru că o stâncă uriaşă s-a desprins şi a căzut peste autocar după prăbuşirea acestuia. Parchetul General a deschis o anchetă în cazul accidentului.
Victimele tragediei au fost aduse în România, pe 25 iunie 2013, cu trei aeronave militare, dintre care una cu trupurile celor decedaţi şi două cu cei răniţi care au fost internaţi la patru spitale din Capitală (Universitar, Floreasca, Elias şi Bagdasar-Arseni).
Ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată de Guvernul României zi de doliu naţional, iar în misiunile diplomatice din străinătate drapelul a fost arborat în bernă şi au fost deschise cărţi de condoleanţe. În semn de solidaritate cu ţara noastră, Guvernul Republicii Muntenegru a decis ca ziua de 26 iunie, să fie Zi de doliu naţional în memoria victimelor tragicului accident, mai scrie sursa citată.
În februarie 2014, Parchetul General a clasat dosarul privind accidentul din Muntenegru, concluzia fiind că vinovat este şoferul autocarului, George Cioban, cel care se numără printre cele 19 persoane decedate. Cauza producerii tragediei a fost nerespectarea vitezei maxime permise pe porţiunea respectivă de drum, în condiţiile unui carosabil umed. Înainte de a cădea în prăpastie autocarul rula cu circa 80 de kilometri la oră, dublul vitezei admise.
La 18 iulie 2014 a fost sfinţită troiţa românească ridicată în memoria victimelor accidentului rutier din 23 iunie 2013, din canionul Moraca, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor române şi a reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale din Muntenegru, salvamontiştilor şi personalului medical muntenegrean implicat la momentul accidentului, dar şi a unor supravieţuitori şi reprezentanţi ai presei locale şi din România.