Momentul in care, pentru prima data, Romania a dat afara Rusia din spatiul sau aerian. Marturia unui fost presedinte

×
Codul embed a fost copiat

Prezent la Palatul Cotroceni, unde a avut loc aniversarea a 10 ani de cand Romania a aderat la NATO, fostul presedinte Emil Constantinescu a povestit o intamplare care a avut loc in iunie 1999, imediat dupa incheierea oficiala a razboiului din Kosovo.

Fostul sef de stat a declarat ca, in timpul mandatului sau, a fost nevoit sa ia o decizie "extrem de riscanta", atunci cand a solicitat oficial Rusiei sa paraseasca spatiul aerian al Romaniei. Incidentul la care a facut referire Emil Constantinescu este cel de pe aeroportul international din Pristina, din 12 iunie 1999, atunci cand fortele NATO s-au confruntat cu fortele militare rusesti, imediat dupa razboiul din Kosovo. Trupele Rusiei au ocupat aeroportul pe care se aflau stationate fortele NATO - fapt care a dus la o tensionare a situatiei. Pana la urma, totul s-a rezolvat pasnic.

Razboiul din Kosovo s-a incheiat pe 11 iunie 1999, dupa instalarea in regiune a unor forte armate de mentinere a pacii, ale Rusiei si NATO. Rusia s-a asteptat atunci sa primeasca un sector independent de NATO, ceea ce nu s-a intamplat, fapt care i-a suparat pe rusi.

Romania aniverseaza 10 ani de membru al NATO

La ceremonia de luni de la Palatul Cotroceni au participat fostii sefi de stat ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu, precum si presedintele Traian Basescu. Relatiile diplomatice ale Romaniei cu NATO au fost demarate in 1990, iar in 1993, presedintele Ion Iliescu i-a transmis oficial Secretarulului general al Aliantei dorinta Romaniei de a adera.

Citește și
Jens Stoltenberg, prim ministru Norvegia
Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales secretar general al NATO
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

La 29 martie 2004, in timpul mandatului lui Emil Constantinescu, Romania a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmata, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborarii oficiale a drapelului Romaniei la sediul NATO.

Sinteza declaratiilor fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu:

- Se implinesc anul acesta 25 de ani de la Revolutia din decembrie, pentru ca nu ne putem referi la NATO fara sa amintim de acest eveniment.

- O idee fundamentala era scoaterea tarii din izolarea externa. As puncta cateva date care vorbesc despre acest curs al politicii adoptate de noua conducere a tarii, dupa revolutia din decembrie 1989.

- Vizita presedintelui Mitterand din aprilie 1991, prima vizita a unui sef de stat din Occident, a avut un ecou pe masura.

Sinteza declaratiilor fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu:

- Am inceput sa lucrez la acest proiect chiar din momentul in care am fost ales presedinte. Era un moment destul de dificil iar cel care conducea SIE m-a avertizat ca Ucraina privea Romania ca un stat imperialist.

- In toata aceasta perioada a mnandatului meu m-am axat sa avem relatii sigure cu vecinii. In urma eforturilor Romaniei, Romania a fost plasata pe primul loc pentru al 2-lea val de extindere, in urma unui compromis la care au luat parte ministrii de Externe ai Frantei si Germaniei. Romania in acel moment a urmat exemplul Poloniei si am solicitat cu aceasta ocazie ca Romaniei sa i se acorde presedintia parlamentara a OSCE-ului.

  - Dupa ajungerea la un acord intre fortele NATO si Rusia, Rusia a intreprins o actiune militara nici pana astazi lamurita in privinta celui pe care a condus-o - a fost o actiune dirijata de seful Statului Major al Armatei sau s-a facut cu acceptul presedintelui - trupele rusesti din Iugoslavia au ocupat aeroportul din Pristina, creindu-se o situatie foarte complicata. Madeleine Albright spune in memoriile sale ca daca in acest moment ar fi putut ajunge acolo avioanele rusesti, conform intelegerii aprobate de catre NATO si Rusia, prin care fortele NATO trebuiau sa vina prin Adriatica si rusii survoland Romania, ceea ce era stabilit prin acest acord. Am luat atunci hotararea unipersonala si fara a cere aprobarea cuiva de a cere rusilor, de a anula dreptul de survol, invocand o intarziere de 40 de minute a avioanelor, astfel incat, conform acordului, nu trebuia ca 2 avioane sa se afle in spatiul aerian al Romaniei. Aceasta decizie a fost comunicata de catre seful Statului Major al Armatei Romane sefului Statului Major al Armatei ruse si a fost comunicat de catre ministrul de Externe al Romaniei ministrului de Externe al Federatiei Ruse.

- A fost o decizie extrem de riscanta. Ea a fost cuplata cu hotararea ca uriasul avion rusesc care transporta trupe si arme sa fie incadrat de avioanele romanesti pana la iesirea din tara. Aceata hotarare extrem de riscanta avea insa un suprt istoric. Dupa secole in care trupele rusesti trecusera prin Romania pe unde au vrut, cand au vrut si stand cand au vrut, era pentru prima data cand li se spunea ca trebuie sa paraseasca acest teritoriu in conditiile stabilite de noi. In mod foarte neasteptat, conducerea Rusiei a acceptat acest lucru, avionul care se afla pe spatiul Ucrainei s-a intors inapoi si peste 2 saptamani la Viena, la summit-ul economic al sefilor de state, primul ministru al Rusiei, fost director al KGB-ului, in prezenta presei, la o inatlnire care a avut loc in apartamentul meu de la un hotel din Salzburg, si-a cerut scuze pentru ca nu se respectase acest punct din intelegerea noastra si s-a pronuntat pentru intarirea relatiilor economice dintre Romania si Rusia. Aceste lucruri nu s-ar fi intamplat in mod sigur daca nu ar fi existat parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite, care a fost lansat la Bucuresti in 1997 de catre presedintele Clinton si de catre mine.

- Rolul important pe care Romania l-a jucat atunci pentru stabilitate. Integrarea in Uniunea Europeana nu era posibila fara integrarea in NATO.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- Aniversarea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO coincide cu 65 de ani de la crearea Aliantei. Romania a reusit sa valorifice intr-un  mod eficient dobandirea acestui statut de membru al NATO. La un deceniu, profilul Romaniei este de stat pe deplin integrat, cu o greutate strategica relevanta. Romania a atins cel mai inalt de securitate din existenta sa. Calitatea de membru NATO nu este un dat, aceasta vine cu o suma de responsabilitati.

- In ultimii 10 ani, Romania a participat la misiuni in calitate de membru NATO.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
10 ani de cand Romania este in NATO, cea mai puternica structura militara. Lordul Robertson:
10 ani de cand Romania este in NATO, cea mai puternica structura militara. Lordul Robertson: "Negocierile nu au fost usoare"

Se implinesc 10 ani de cand Romania face parte din cea mai mare structura militara de aparare: NATO. Autoritatile romane s-au indreptat, imediat dupa Revolutie, catre Alianta Nord-Atlantica, insa evenimentul s-a produs abia in 2004, dupa un esec in 1997.

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales secretar general al NATO
Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales secretar general al NATO

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, informeaza NATO intr-un comunicat oficial.

Traian Basescu: Romania ar putea fi beneficiara repozitionarii fortelor NATO, ceea ce va atrage spionajul
Traian Basescu: Romania ar putea fi beneficiara repozitionarii fortelor NATO, ceea ce va atrage spionajul

Presedintele Traian Basescu a declarat ca este posibil ca Romania sa fie unul dintre beneficiarii repozitionarii fortelor NATO, urmare a evolutiilor din regiune, ceea ce o va face "mult mai atractiva" pentru spionaj.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.