Momentul in care, pentru prima data, Romania a dat afara Rusia din spatiul sau aerian. Marturia unui fost presedinte
Prezent la Palatul Cotroceni, unde a avut loc aniversarea a 10 ani de cand Romania a aderat la NATO, fostul presedinte Emil Constantinescu a povestit o intamplare care a avut loc in iunie 1999, imediat dupa incheierea oficiala a razboiului din Kosovo.
Fostul sef de stat a declarat ca, in timpul mandatului sau, a fost nevoit sa ia o decizie "extrem de riscanta", atunci cand a solicitat oficial Rusiei sa paraseasca spatiul aerian al Romaniei. Incidentul la care a facut referire Emil Constantinescu este cel de pe aeroportul international din Pristina, din 12 iunie 1999, atunci cand fortele NATO s-au confruntat cu fortele militare rusesti, imediat dupa razboiul din Kosovo. Trupele Rusiei au ocupat aeroportul pe care se aflau stationate fortele NATO - fapt care a dus la o tensionare a situatiei. Pana la urma, totul s-a rezolvat pasnic.
Razboiul din Kosovo s-a incheiat pe 11 iunie 1999, dupa instalarea in regiune a unor forte armate de mentinere a pacii, ale Rusiei si NATO. Rusia s-a asteptat atunci sa primeasca un sector independent de NATO, ceea ce nu s-a intamplat, fapt care i-a suparat pe rusi.
Romania aniverseaza 10 ani de membru al NATO
La ceremonia de luni de la Palatul Cotroceni au participat fostii sefi de stat ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu, precum si presedintele Traian Basescu. Relatiile diplomatice ale Romaniei cu NATO au fost demarate in 1990, iar in 1993, presedintele Ion Iliescu i-a transmis oficial Secretarulului general al Aliantei dorinta Romaniei de a adera.
La 29 martie 2004, in timpul mandatului lui Emil Constantinescu, Romania a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmata, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborarii oficiale a drapelului Romaniei la sediul NATO.
Sinteza declaratiilor fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu:
- O idee fundamentala era scoaterea tarii din izolarea externa. As puncta cateva date care vorbesc despre acest curs al politicii adoptate de noua conducere a tarii, dupa revolutia din decembrie 1989.
- Vizita presedintelui Mitterand din aprilie 1991, prima vizita a unui sef de stat din Occident, a avut un ecou pe masura.
Sinteza declaratiilor fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu:
- Am inceput sa lucrez la acest proiect chiar din momentul in care am fost ales presedinte. Era un moment destul de dificil iar cel care conducea SIE m-a avertizat ca Ucraina privea Romania ca un stat imperialist.- In toata aceasta perioada a mnandatului meu m-am axat sa avem relatii sigure cu vecinii. In urma eforturilor Romaniei, Romania a fost plasata pe primul loc pentru al 2-lea val de extindere, in urma unui compromis la care au luat parte ministrii de Externe ai Frantei si Germaniei. Romania in acel moment a urmat exemplul Poloniei si am solicitat cu aceasta ocazie ca Romaniei sa i se acorde presedintia parlamentara a OSCE-ului.
- A fost o decizie extrem de riscanta. Ea a fost cuplata cu hotararea ca uriasul avion rusesc care transporta trupe si arme sa fie incadrat de avioanele romanesti pana la iesirea din tara. Aceata hotarare extrem de riscanta avea insa un suprt istoric. Dupa secole in care trupele rusesti trecusera prin Romania pe unde au vrut, cand au vrut si stand cand au vrut, era pentru prima data cand li se spunea ca trebuie sa paraseasca acest teritoriu in conditiile stabilite de noi. In mod foarte neasteptat, conducerea Rusiei a acceptat acest lucru, avionul care se afla pe spatiul Ucrainei s-a intors inapoi si peste 2 saptamani la Viena, la summit-ul economic al sefilor de state, primul ministru al Rusiei, fost director al KGB-ului, in prezenta presei, la o inatlnire care a avut loc in apartamentul meu de la un hotel din Salzburg, si-a cerut scuze pentru ca nu se respectase acest punct din intelegerea noastra si s-a pronuntat pentru intarirea relatiilor economice dintre Romania si Rusia. Aceste lucruri nu s-ar fi intamplat in mod sigur daca nu ar fi existat parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite, care a fost lansat la Bucuresti in 1997 de catre presedintele Clinton si de catre mine.
- Rolul important pe care Romania l-a jucat atunci pentru stabilitate. Integrarea in Uniunea Europeana nu era posibila fara integrarea in NATO.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
- Aniversarea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO coincide cu 65 de ani de la crearea Aliantei. Romania a reusit sa valorifice intr-un mod eficient dobandirea acestui statut de membru al NATO. La un deceniu, profilul Romaniei este de stat pe deplin integrat, cu o greutate strategica relevanta. Romania a atins cel mai inalt de securitate din existenta sa. Calitatea de membru NATO nu este un dat, aceasta vine cu o suma de responsabilitati.
- In ultimii 10 ani, Romania a participat la misiuni in calitate de membru NATO.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, traian basescu, ion iliescu, emil constantinescu,
Dată publicare:
31-03-2014 10:35