10 ani de cand Romania este in NATO, cea mai puternica structura militara. Lordul Robertson: "Negocierile nu au fost usoare"
Se implinesc 10 ani de cand Romania face parte din cea mai mare structura militara de aparare: NATO. Autoritatile romane s-au indreptat, imediat dupa Revolutie, catre Alianta Nord-Atlantica, insa evenimentul s-a produs abia in 2004, dupa un esec in 1997.
Relatiile diplomatice ale Romaniei cu NATO au fost initiate in 1990. In 1993, presedintele Ion Iliescu i-a transmis oficial Secretarulului general dorinta Romaniei de a adera.
La 29 martie 2004, Romania a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmata, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborarii oficiale a drapelului Romaniei la sediul NATO.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lordul George Robertson a declarat, intr-un mesaj transmis Mediafax, ca a urmarit drumul Romaniei de la dictatura la democratie cu mare interes si ca a refuzat sa vina in vizita in perioada comunista. In schimb, mai spune el, in 2002 i-a facut "o deosebita placere" sa invite Romania sa se alature NATO.
"Am urmarit drumul Romaniei de la dictatura la democratie cu mare interes si m-am implicat personal, astfel ca mi-a facut o deosebita placere sa invit Romania sa adere la NATO, in 2002. Am fost de timpuriu un oponent al regimului Ceausescu si am refuzat mai multe invitatii oficiale pe care mi le-a facut in timp ce era la putere. Am declarat si public ca voi vizita Bucurestiul doar cand Romania si poporul sau vor fi liberi. De aceea, am fost atat de incantat si m-am simtit privilegiat cand am vizitat, pentru prima data, o Romanie libera si am primit din partea presedintelui (Emil Constantinescu, in anul 2000 - n.r.) Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce. Un alt moment memorabil a fost cand m-am adresat Parlamentului Romaniei in acea cladire obscen de mare construita de dictator in timp ce poporul sau suferea de saracie. Discursul unui secretar general al NATO in fata unui Parlament rezultat in urma unor alegeri libere, in cladirea «lui» a fost un epitaf potrivit pentru un conducator brutal", se arata in mesajul fostului secretar general al NATO.
El spune ca negocierile pentru aderarea Romaniei la Alianta nu au fost usoare, iar standardele cerute "au dat de furca" Bucurestiului.
"Negocierile nu au fost usoare. NATO nu este un club caruia sa i te alaturi doar pentru ca meriti. Este o alianta militara la a carei securitate trebuie sa contribui, dar sa si beneficiezi de pe urma ei. De asemenea, trebuie sa ai institutii democratice sustenabile, legi anticoruptie puternice, pe care sa le si aplici, o economie de piata si relatii bune cu vecinii. I-am dat de furca Romaniei cu aceste standarde, dar in cele din urma am fost multumiti ca le-a indeplinit, pentru a fi un bun si eficient membru al Aliantei", a mai spus politicianul britanic.
Lordul Robertson mentioneaza relatiile cu ministrii de la acea vreme Mircea Geoana si Ioan Mircea Pascu.
"In acea perioada, am avut doi prieteni buni in persoana ministrilor Geoana si Pascu. Cu Pascu m-am intalnit in vremuri grele, intr-un moment in care i s-a permis sa viziteze Londra. I-am aratat un loc al Camerei Comunelor, fara echivalent in Romania. I-am spus «Aici este locul unde votam NU». Mircea Geoana a fost un aliat special. In calitatea de ministru de Externe, era presedinte in exercitiu al OSCE in 2001 cand Macedonia a apucat-o pe calea razboiului civil. impreuna cu Javier Solana si Mircea Geoana mergeam cu regularitate la Skopje pentru a realiza un plan de pace si pentru a-l implementa. Am oprit un potential conflict sangeros, iar Mircea a fost un partener cheie, cu o contributie decisiva in aceasta aventura nobila. Fara acele demersuri diplomatice din 2001, contagiunea catre Romania si intreaga regiune ar fi fost o catastrofa", si-a amintit Robertson.
George Robertson a fost ministru al Apararii in Marea Britanie (1997-1999) si secretar general al NATO, in perioada octombrie 1999 - ianuarie 2004. La summit-ul NATO de la Praga a fost cel care a anuntat decizia Aliantei de a invita sapte state, intre care si Romania, de a adera in 2004.
Pentru serviciile aduse tarii sale a fost numit Lord of Port Ellen si este membru pe viata al Camerei Lorzilor.