(P) România ca piață de outsourcing - avantaje în prezent, riscuri în viitor

outsourcing
Licența Adobe Stock

Știrile despre mari companii globale din sectorul IT&C care își deschid centre în România și recrutează sute de angajați sunt foarte des întâlnite în mass-media locală.

 

Cele mai multe astfel de corporații aleg țara noastră din motive simplu de înțeles: forță de muncă ieftină și bine pregătită în IT&C, nivel ridicat de cunoștințe de limbi străine, disponibilitate de a lucra chiar și peste 40 de ore pe săptămână. Pe lângă companiile care își deschid în mod direct centre de lucru în țara noastră există și firme care pun la dispoziție oameni pentru proiecte și operațiuni ale unor alte firme din afara țării. De obicei, nu vorbim despre produse și servicii locale, ci despre închirierea forței de muncă din țara noastră pentru integrarea rezultatelor în proiecte mai mari dezvoltate de fapt în alte state.

Cel mai des auzim de outsourcing în programare web, dezvoltare de jocuri și aplicații, suport tehnic, help desk, customer care, tele sales, dar și alte servicii care se pot externaliza cu ușurință. În industria telecom europeană spre exemplu, se știe că un abonat de telefonie din Italia poate suna la numărul local de relații clienți și să vorbească de fapt cu un român, din România, în limba italiană.

Sectorul IT&C este unul dintre motoarele creșterii economice din țara noastră în ultimii 20 de ani. Zona IT&C este asemănătoare cu agricultura din punct de vedere al contribuției la PIB, însă putem observa cu ușurință că numărul de angajați din primul sector este mult mai mic decât cel din agricultură, rezultând o eficiență extrem de mare a resursei umane în IT&C. Nu întâmplător, statul a creat facilități programatorilor în materie de fiscalitate, căci a înțeles că investitorii străini pot aduce sume generoase în țară prin deschiderea de birouri locale.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Un bun exemplu este cel al zonei de gaming, ce crește accelerat mai ales pe zona de aplicații mobile, în urma ascensiunii gadgeturilor de ultimă generație (smartphone-uri și tablete). Astăzi există mai mult de 6000 de angajați în România în acest sector, în zeci de studiouri (cele mai multe aflate în București, dar și în alte mari orașe precum Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara și Iași). Potrivit lui Cătălin Butnariu, preşedintele Asociaţiei dezvoltatorilor de jocuri din România (RDGA), citat de Economica.net, industria locala de gaming a început în anii `90 ca un centru de outsourcing pentru companii mari. Acum, România este încă în spatele Poloniei, unde se pune accent pe produse de succes dezvoltate local și mai puțin pe outsourcing. Forța de muncă în alte țări europene este astfel valorificată mai bine, pentru o productivitate și mai bună ce se reflectă în mod direct pe piața locală. În România, exportăm servicii IT ca și componente de producție, dar ar fi mult mai bine dacă am exporta soluții integrate, autohtone, aplicații, jocuri etc.

Există și exemple pozitive, dar puține, așa cum se întâmplă în zona de servicii de găzduire web, unde o companie locală din Craiova vinde pachete de hosting și alte servicii conexe pe piețele globale, având clienți mai ales din Statele Unite ale Americii. Vorbim nu doar de strategie de reseller prin brand propriu, ci de datacenteruri proprii, inclusiv in Dolj.

O firmă fondată la București de doi români, care s-a specializat în dezvoltarea de software care automatizează procesele de lucru din companii (un mare succes de altfel pentru mediul de business din țara noastră), ar putea contribui tocmai la creșterea riscurilor pentru piețele care se bazează pe outsourcing. Costul roboților virtuali este suficient de mic pentru ca unele mari corporații are își externalizează acum activitățile în unele domenii să renunțe să mai facă acest lucru. Atractivitatea forței de muncă ar putea scădea substanțial, multe joburi din outsourcing ar putea fi în pericol într-un viitor destul de apropiat. Soluția este clară: mai multe investiții în crearea de produse IT&C vândute în sine pe piață, așa cum se întâmplă în țările mai dezvoltate.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Lansarea noului Lexus LBX
(P) Lansarea noului Lexus LBX

Lansăm în România un model revoluționar marca Lexus. Noul LBX este un crossover compact, care redefinește standardele în clasa sa, oferind un echilibru perfect între exigențele vieții urbane și aventura în natură.

(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină
(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină

Acest eveniment de prestigiu își propune să reunească profesioniști medicali din întreaga țară în cadrul unor sesiuni științifice de excepție și dezbateri de ultimă oră în domeniul medical privat.

(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara
(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara

Altex, liderul pieței electro-IT din România, dă startul evenimentului devenit tradiție, Black Friday de Primavara, care începe joi, 18 aprilie.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.