(P) România ca piață de outsourcing - avantaje în prezent, riscuri în viitor


Ultimul update: Miercuri 03 Aprilie 2019 16:50
Data publicarii: Miercuri 03 Aprilie 2019 16:46
Categorie: a
outsourcing

Știrile despre mari companii globale din sectorul IT&C care își deschid centre în România și recrutează sute de angajați sunt foarte des întâlnite în mass-media locală.

 

Cele mai multe astfel de corporații aleg țara noastră din motive simplu de înțeles: forță de muncă ieftină și bine pregătită în IT&C, nivel ridicat de cunoștințe de limbi străine, disponibilitate de a lucra chiar și peste 40 de ore pe săptămână. Pe lângă companiile care își deschid în mod direct centre de lucru în țara noastră există și firme care pun la dispoziție oameni pentru proiecte și operațiuni ale unor alte firme din afara țării. De obicei, nu vorbim despre produse și servicii locale, ci despre închirierea forței de muncă din țara noastră pentru integrarea rezultatelor în proiecte mai mari dezvoltate de fapt în alte state.

Cel mai des auzim de outsourcing în programare web, dezvoltare de jocuri și aplicații, suport tehnic, help desk, customer care, tele sales, dar și alte servicii care se pot externaliza cu ușurință. În industria telecom europeană spre exemplu, se știe că un abonat de telefonie din Italia poate suna la numărul local de relații clienți și să vorbească de fapt cu un român, din România, în limba italiană.

Sectorul IT&C este unul dintre motoarele creșterii economice din țara noastră în ultimii 20 de ani. Zona IT&C este asemănătoare cu agricultura din punct de vedere al contribuției la PIB, însă putem observa cu ușurință că numărul de angajați din primul sector este mult mai mic decât cel din agricultură, rezultând o eficiență extrem de mare a resursei umane în IT&C. Nu întâmplător, statul a creat facilități programatorilor în materie de fiscalitate, căci a înțeles că investitorii străini pot aduce sume generoase în țară prin deschiderea de birouri locale.

Un bun exemplu este cel al zonei de gaming, ce crește accelerat mai ales pe zona de aplicații mobile, în urma ascensiunii gadgeturilor de ultimă generație (smartphone-uri și tablete). Astăzi există mai mult de 6000 de angajați în România în acest sector, în zeci de studiouri (cele mai multe aflate în București, dar și în alte mari orașe precum Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara și Iași). Potrivit lui Cătălin Butnariu, preşedintele Asociaţiei dezvoltatorilor de jocuri din România (RDGA), citat de Economica.net, industria locala de gaming a început în anii `90 ca un centru de outsourcing pentru companii mari. Acum, România este încă în spatele Poloniei, unde se pune accent pe produse de succes dezvoltate local și mai puțin pe outsourcing. Forța de muncă în alte țări europene este astfel valorificată mai bine, pentru o productivitate și mai bună ce se reflectă în mod direct pe piața locală. În România, exportăm servicii IT ca și componente de producție, dar ar fi mult mai bine dacă am exporta soluții integrate, autohtone, aplicații, jocuri etc.

Există și exemple pozitive, dar puține, așa cum se întâmplă în zona de servicii de găzduire web, unde o companie locală din Craiova vinde pachete de hosting și alte servicii conexe pe piețele globale, având clienți mai ales din Statele Unite ale Americii. Vorbim nu doar de strategie de reseller prin brand propriu, ci de datacenteruri proprii, inclusiv in Dolj.

O firmă fondată la București de doi români, care s-a specializat în dezvoltarea de software care automatizează procesele de lucru din companii (un mare succes de altfel pentru mediul de business din țara noastră), ar putea contribui tocmai la creșterea riscurilor pentru piețele care se bazează pe outsourcing. Costul roboților virtuali este suficient de mic pentru ca unele mari corporații are își externalizează acum activitățile în unele domenii să renunțe să mai facă acest lucru. Atractivitatea forței de muncă ar putea scădea substanțial, multe joburi din outsourcing ar putea fi în pericol într-un viitor destul de apropiat. Soluția este clară: mai multe investiții în crearea de produse IT&C vândute în sine pe piață, așa cum se întâmplă în țările mai dezvoltate.

 

outsourcing Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa:

Tags: outsourcing,

VIDEO PROTVPLUS.RO
LAS FIERBINTI
Bobiță are ocupat locul de pescuit
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:15
LA MARUTA
Bloggerița Ioana Grama, însărcintă în luna a 4-a
Alex credea că fac mișto de el!

06:50
LA MARUTA
Iulia Albu, o nouă apariție inedită. Ce a spus despre fotografiile vedetelor de pe Instagram
Are mai multe poze care imită mobila

19:12
LA MARUTA
Ionuț Ciocia, alias Brânzoi, secrete din culisele serialului Las Fierbinți
Pregătim noi episoade pline de îmtâmplări haioase

13:25
LA MARUTA
Andreea Marin. surprize-surprize pentru fani

14:05
LA MARUTA
Francisca, alias Kim Kardashian de România, se pregătește de nuntă
Când va avea loc nunta

08:46
LA MARUTA
Vasile Calofir mănâncă pcioare de broască țestoasă?
Mi-e frică de broaște!

05:42
VORBESTE LUMEA
Denisa și Raluca Tănase au format trupa Bambi în 1999
Denisa Tănase:"De la 7 ani plecăm în turnee, mergem la concerte"

14:43
VORBESTE LUMEA
Fetele de la Vorbește lumea, la cursuri de actorie
Croitoria, o meserie care se poate învăța în 5 luni

03:38
VORBESTE LUMEA
Jean de la Craiova și Rică Răducanu, provocare pe terenul de fotbal
Jean de la Craiova:"Mi-a plăcut fotbalul încă din copilărie"

05:43
casa verde
(P) Ghidul începătorului în utilizarea sistemelor fotovoltaice
(P) De ce un body pentru bebe este cel mai căutat articol vestimentar pentru copii?
(P) Danone aniversează 100 de ani de istorie şi 20 de ani în România
Nu ai bani suficienți să renovezi casa? Cum poți obține ce-ți dorești chiar și cu un buget foarte mic
Studiu de caz: Implantul dentar - soluția PREFERATĂ de români pentru problemele dentare grave
(P) Invata cum sa decorezi casa ca un profesionist cu o canapea extensibila cu 3 locuri
idei de cadouri
(P) Idei de cadouri creative pentru copii, de 1 iunie
(P) Top 6 motive pentru care sa apelezi la o cofetarie online
(P) Mai poti invata ca adult sa mergi pe bicicleta?
(P) Gusturile fine cu cheltuiala se intretin. Bauturile alcoolice care costa cat o masina
5 trucuri pentru a transforma bucătăria într-un spațiu care să inspire liniște, calm și bună dispoziție
Industria confecțiilor metalice, o industrie plină de provocări