L’Oréal și UNESCO au desemnat câștigătoarele burselor L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință

×
Codul embed a fost copiat

Sanda Boca, Iuliana Stoica, Alina Sesarman și Anita Vișan sunt cele patru cercetătoare din România care au fost desemnate câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, cu ocazia ediției cu numărul 11 a programului.

 

Cele patru burse în valoare de 47.000 lei fiecare vor susține activități de cercetare în domeniile Științele Vieții și Științele fizice, având următoarele teme de cercetare:


• Dezvoltarea unui dispozitiv pentru detecția rapidă și identificarea precoce a unor markeri tumorali circulanți
• O alternativă la materialele suport convenționale, utilizate în dispozitivele electronice flexibile actuale
• Dezvoltarea in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii), evitând folosirea de animale în scop științific
• Desfășurarea unor studii pentru dezvoltarea unor implanturi medicale îmbogățite cu materiale regenerabile, cu costuri reduse și cu proprietăți antimicrobiene

Traversăm un an în care importanța cercetării științifice a fost mai evidentă ca oricând și ne bucurăm că avem din nou prilejul de a recunoaște și sprijini meritele tinerelor cercetătoare din România, cu susținerea partenerului nostru CNR UNESCO. Mă bucur de fiecare dată când văd preocupările tinerelor cercetătoare participante în competiție. Și anul acesta proiectele lor ne-au pus față în față cu teme de cercetare complexe, care deschid noi drumuri în cercetarea științifică locală și internațională și care dovedesc încă o dată rolul important pe care îl au femeile în acest domeniu și impactul imens pe care îl au astfel de inițiative de susținere asupra avansului științific”, a declarat Vanya Panayotova, Director General L’Oréal România.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Una dintre cele două priorități globale ale UNESCO este egalitatea de șanse, așadar preocuparea pentru recunoașterea meritelor pe care femeile le au în variate domenii ale vieții sociale este în mod firesc subsumată acestui deziderat. Știința, cu deosebire, are nevoie de inteligența și creativitatea feminină. În acest an, în care întreaga lume și-a pus speranța în științele naturii, în științele experimentale, susținerea celor patru proiecte care au fost selectate pentru premiile L’Oréal este una dintre cele mai firești decizii posibile.”, a declarat Daniela Zaharia, Secretar General al CN-UNESCO pentru România.

Lansat în România în 1999, programul de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință premiază cercetătoare cu vârste de maximum 40 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții și care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în România.

Desemnarea celor patru câștigătoare ale burselor în valoare de 47.000 lei fiecare se face în urma unui proces riguros de selecție, realizat de nume prestigioase din comunitatea științifică din România.

 

 

 


În 2020 a avut loc cea de-a 11-a ediție a programului, care s-a desfășurat în perioada iulie – septembrie 2020 și care a reunit 74 de dosare de candidatură, de la cercetătoare din 16 orașe din România, care fac parte din 29 de institute și universități din țară.

Până în prezent, bursele L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință au sprijinit 29 de tinere cercetătoare cu burse în valoare totală de aproximativ 1,2 mil. lei.

 

Câștigătoarele secțiunii Științe Fizice

 

Sanda Boca, 38 ani, Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca

Proiectul își propune să dezvolte un dispozitiv bazat pe senzori, ce utilizează proprietățile optice ale nanoparticulelor de aur marcate cu molecule cu „amprentă spectroscopică", pentru detecția și identificarea unor markeri tumorali circulanți.

O astfel de aplicație ar avea un impact major pentru diagnosticul rapid al bolilor precum cancerul, pentru care o depistare precoce este obligatorie pentru succesul tratamentului.

Iuliana Stoica, 39 ani, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași

Proiectul propune o alternativă la materialele suport convenționale, utilizate în dispozitivele electronice flexibile actuale.

Cercetarea se va concentra pe utilizarea unor materiale polimerice de înaltă performanță, pe care vor fi dezvoltate modele 3D ce vor fi testate ca material suport în dispozitive electroncie flexibile, cu scopul de a crește capacitatea acestora de a stoca date și abilitatea lor de a crea suprafețe superhidrofobe, cu proprietăți de autocurățare.

 

Câștigătoarele secțiunii Științele Vieții

 

Alina Sesarman, 39 ani, Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca

Scopul proiectului este dezvoltarea in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii), folosind celule care se regăsesc în tumoră, și care sunt responsabile pentru rezistența dezvoltată de organisme la diferite tratamente antitumorale.

Acest model va fi folosit pentru a estima dacă un medicament antitumoral are eficacitate sau nu, evitând folosirea de animale în scop științific și facilitând astfel aderarea la conceptul de „laborator verde".

Anita Vișan, 36 ani, INFLPR

Studiile pe care le desfășoară implică dezvoltarea de implanturi medicale îmbogățite cu materiale regenerabile, relativ ieftine și cu proprietăți antimicrobiene.

Noua strategie antiinfecțioasă este bazată pe uleiuri esențiale ce vor fi aplicate pentru protecția implanturilor medicale împotriva contaminării cu o gamă largă de virusuri, bacterii și ciuperci și poate contribui totodată la combaterea rezistenței la antibiotic a organismului, o reală amenințare globală.

 

Despre programul internațional For Women in Science (în română – Pentru Femeile din Știință)

 


Bursele L’Oréal – UNESCO For Women in Science (Pentru Femeile din Știință) se acordă anual la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări.

275 de tinere cu contribuții majore in domeniul științific, beneficiază în fiecare an de programe de bursă naționale sau regionale. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 femei de știință sunt selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents.

Anual, cinci femei de știință primesc premiul L’Oréal – UNESCO For Women in Science Award pentru activitatea desfășurată în domeniul lor, Științele Vieții sau Științele Fizice. Fiecare laureată primește câte un premiu de 100.000 euro.

Pentru mai multe detalii accesați www.forwomeninscience.com.
 

Despre L’Oréal România

 

L’Oréal România, parte a grupului L’Oréal, care se dedică frumuseții de peste 105 ani, are o istorie de 23 de ani pe piața locală.

Cu portofoliul său unic de 22 de branduri internaționale diverse și complementare, L’Oréal România este unul dintre liderii pieței locale de cosmetice, prezent în toate canalele de distribuție: mass market, magazine, farmacii și drogherii, saloane, travel retail și branded retail.

 

Despre Comisia Naţională a României pentru UNESCO

 

Comisia Națională a României pentru UNESCO a fost înființată în 1957 şi este instituție publică în coordonarea Ministerului Educației Naționale, asigurând legătura României cu UNESCO, în baza colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române și cu alte instituții şi organisme centrale.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Naţionale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanță de specialitate guvernelor proprii şi delegaţiilor la Conferinţa Generală în domeniul UNESCO şi al programelor sale; rol de legătură între Secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale; rol participativ în elaborarea, implementarea şi evaluarea programelor UNESCO.

Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării socio – economice – durabile.

Pe de altă parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activităţii globale a UNESCO valorile româneşti în domeniul educaţiei şi ştiinţei, precum şi profunzimea şi diversitatea culturală românească.

Articol susținut de L`Oreal România

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Sondaj: 87% dintre bucureșteni votează transportul alternativ ca fiind cea mai bună opțiune pentru călătoriile urbane
(P) Sondaj: 87% dintre bucureșteni votează transportul alternativ ca fiind cea mai bună opțiune pentru călătoriile urbane

Marea majoritate a bucureștenilor (87%) consideră că transportul alternativ este cea mai bună opțiune pentru călătoriile în oraș.  

(P) Descoperă Magia: smartphone-ul HONOR Magic6 PRO revoluționează fotografia cu tehnologia AI
(P) Descoperă Magia: smartphone-ul HONOR Magic6 PRO revoluționează fotografia cu tehnologia AI

HONOR a lansat de curând noul smartphone Magic6 Pro.

(P) Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Hunedoara
(P) Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Hunedoara

Altex România continuă să dezvolte rețeaua sa națională de magazine și inaugurează un nou magazin in orașul Hunedoara, județul Hunedoara.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.