Trupele americane au parasit Irakul. Ultimul convoi al SUA a trecut granita la 6.30 azi dimineata


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 23:07
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2011 10:12
Categorie: Stiri externe
Irak

Armata americana a parasit duminica dimineata Irakul, la aproape noua ani de la declansarea ofensivei si inlaturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, lasand aceasta tara bogata in petrol intr-o grava criza politica, relateaza AFP.

Ultimul convoi compus din 110 vehicule ce transportau aproximativ 500 de militari a traversat frontiera la ora 7.30 (6.30, ora Romaniei).

In urma cu opt ani si noua luni, fortele americane trecusera aceasta frontiera in sens invers, in cadrul operatiunii "Iraqi Freedom", care avea sa devina razboiul cel mai controversat dupa cel din Vietnam, desfasurat cu jumatate de secol inainte.

Armata americana, care a avut in Irak pana la 170.000 de militari in punctul maxim al luptei contra insurectiei, a abandonat 505 baze.

Numai 157 de militari vor mai ramane in aceasta tara, responsabili cu antrenarea fortelor irakiene, dar si un contingent de puscasi marini, pentru a proteja ambasada.

Ultimul convoi a parasit baza Imam Ali, denumita Camp Adder de americani, situata in apropiere de Nassiriya, in jurul orei 2.30 (1.30, ora Romaniei), si a parcurs un drum de 350 de kilometri pana in Kuwait.

Unii soldati aplaudau, vizibil usurati ca misiunea s-a incheiat. Altii se intrebau cum vor reactiona irakienii cand vor descoperi ca americanii au plecat.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO