Ritualul sacrificarii porcilor nu tine de Dumnezeu, ci de Zeul Soare. Traditia pagana rezista
Ignatul, ziua cea mai trista pentru porci, dar nu si pentru gospodarii care i-au crescut si ingrijit tot anul. Mii de godaci sfarsesc sub cutit, dupa un ritual pagan la origine, dar pastrat pana in zilele noastre.
De sacrificarea animalelor se ocupa barbatii, ajutati de vecini si prieteni, dar si de nelipsitele toiuri de tuica sau palinca. Bucatele pregatite acum si bine pastrate in camari si beciuri tin pana la Postul Pastelui.
Familia Nabradean din satul Lapusel s-a apucat dis-de-dimineata de taiat porcul. Potrivit ritualului, oamenii au inceput cu un paharel de palinca.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
In Maramures traditia se pastreaza. Oamenii taie porcul asa cum au invatat din strabuni. Il parjolesc pe paie, il transeaza, iar apoi pregatesc bunatatile pentru masa de Craciun.
Imediat dupa taiere, gospodarii gusta una din buncatile cele mai fragede din porc, urechea.
Apoi este randul femeilor sa se apuce de carnati. Au ales carnea de tocat, au pus condimentele si vor lasa carnatii trei zile la afumat.
Intre timp, gospodarii ghicesc vremea de anul viitor in splina porcului.
Si turistii ajunsi pe Valea Prahovei au fost invitati la pomana porcului. Cabanierii si-au intampinat oaspetii cu bucate traditionale si sorici proaspat.
Si in judetul Timis, la Jimbolia, oamenii s-au pregatit inca de dimineta. Dupa ce si-au ascutit cutitele, au intrat in scena macelarii sarbi, pe care nu-i intrece nimeni.
Dupa cateva pahare de rachiu fiert, unii au uitat de treaba si au intretinut atmosfera cu cateva cantece traditionale.
Marti, la Jimbolia, macelarii sarbi s-au intrecut cu cei din Ungaria si cu cei romani pentru cea mai buna reteta traditonala din porc.
Taierea porcului nu este un obicei crestin, ci unul pagan. Oamenii l-au pastrat pana astazi si l-au asociat cu Sf. Ignat, insa era de fapt un ritual de jertfa pentru Zeul Soarelui, in perioada solstitiului de iarna.
In plus, pomana porcului nu inseamna indestularea cu portii de carne in post, ci faptul ca trebuie sa se dea de pomana carne din porc celor sarmani. Totul a fost insa adaptat si s-a transformat intr-o masa festiva.