Porcii nostri, pe mesele lor. Romania incepe sa exporte "zeci de mii de tone de carne" dupa Anul Nou
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat pentru Mediafax ca Romania va exporta in tarile Uniunii Europene zeci de mii de tone de carne de porc anual, incepand cu 2012, dupa ce Comisia Europeana si-a dat acordul pentru reluarea exporturilor.
Decizia de la Bruxelles vine dupa aproape patru ani de interdictii, timp in care tara noastra a fost vazuta ca o potentiala sursa de pesta porcina. Din cauza blocajului, peste 200 de abatoare au dat faliment. Potrivit estimarilor facute de Autoritatea Sanitar - Veterinara, porcii crescuti in Romania si trimisi peste hotare ar putea aduce anual industriei sume cuprinse intre 300 si 600 de milioane de euro.
"Comisia Europeana si-a dat acordul pentru ca Romania sa poata exporta carne de porc in tarile UE, incepand cu 1 ianuarie 2012. Este o mare realizare, pentru ca se vor rezolva astfel problemele acestui sector", a spus Tabara.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti pentru piata UE au fost interzise din anul 2003, deoarece Romania folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.
In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.
Tabara a mai spus ca reluarea exporturilor va duce si la cresterea consumului de cereale din Romania. "Cred ca vom ajunge la zeci de mii de tone de carne de porc pe care le putem exporta anual", a afirmat ministrul.
La inceputul acestui an Tabara declara ca a discutat la Bruxelles cu comisarul pentru sanatate John Dalli, pentru ca Romania sa poata exporta carne de porc, in conditiile in care intruneste toate conditiile necesare.
Sursa: Mediafax
Etichete: Comisia Europeana, exporturi, carne de porc,
Dată publicare:
06-12-2011 16:20