Cand vine vorba de porc, romanul nu mai are rabdare pana la Ignat. Weekend plin de sacrificari
Multi romani s-au grabit sa mute Ignatul in acest weekend, chiar daca in mod normal are loc pe 20 decembrie. Godaci de peste 100 de kilograme au fost transformati, inca de dimineata, in cotlete, muschiulet, si slaninuta.
In Hidiselul de sus, judetul Bihor, familia Berdea s-a strans cu mic cu mare la sacrificarea lui Ghita, godacul de 120 de kilograme, crescut in batatura.
Slanina a fost deja pusa la saramura si, dupa cateva saptamini, va fi trecuta in afumatoare, dupa retete din batrani.
Porcul de anul acesta e transat si programat sa tina pana dupa Paste. Si in Vulcani, judetul Brasov, se fac calcule serioase.
"Pulpele le-am pus la scurs, aici este muschiuletul, mai in spate sunt coastele, le punem la fum, le frigem, le punem la borcane, la lada. O sa avem ce manca toata iarna" spune o localnica.
Carnatii stateau deja atarnati in camara, la uscat, iar gospodinele pregateau toba.
Nici in Bistrita-Nasaud, Craciunul nu e Craciun daca nu se taie porcul. Pe valea Bargaului localnicii pregatesc din zori carnati si caltabosi.
Ar mai fi ceva: pentru un gust deosebit, carnea trebuie afumata cu lemn de esenta tare: fag sau stejar.
Urmeaza o saptamana de foc in bucatarii: doar sambata viitoare e Ajunul.