Porcii taiati in apropiere de Craciun, unica sursa de venit pentru multi gospodari
Duminica de sacrificiu pentru o multime de porci crescuti in batatura: in centrul orasului Sfantul Gheorghe, zeci de oameni s-au adunat sa asiste la ceremonia traditionala a taierii unui porc de 250 de kilograme.
Carnea lui va fi impartita apoi printr-o tombola. Dar, recordul absolut a fost castigat, de un grasun urias din Satu Mare, Tutu, care cantareste aproape o jumatate de tona.
La Satul Mare, Tutu a devenit un fel de vedeta locala. La un an si sapte luni, acesta bate spre 500 de kilograme. Nimeni din sat n-a mai vazut vreodata un porc atat de mare.
Practic este de doua ori si jumatate mai gras decat oricare dintre fratii lui. Are 1,40 metri si a primit numai hrana naturala. Ce-i drept, manca intr-o zi cat altii in 4. Duminica, 6 oameni s-au luptat sa-l scoata din cotet pe Tutu.
Cativa baieti n-au ratat ocazia sa-si faca o poza cu Tutu, minunea satului. Apoi au trecut la treaba. Trei oameni abia au carat un ciolan. Proprietarii si-au dat repede seama ca porcul Tutu nu incape intr-un singur frigider.
Soricul si slanina sunt suficiente pentru tot satul. Veterinarul spune ca porcul este perfect sanatos, desi e cat un urs. La Satu Mare, pomana porcului se face in mijlocul orasului, potrivit traditiei locale. Acest Ghita a fost asomat prin metode europene, in prezenta veterinarului. Apoi traditia si-a spus cuvantul.
Ca sa fie toata lumea multumita, porcul a fost parlit si cu gaze si cu paie. Urmeaza operatiunea delicata a transarii,apoi incepe festinul si tombola: cu un bilet de 5 lei, oricine putea castiga o bucata savuroasa pentru Craciun.
Si in judetul Giurgiu, la Calugareni, se vand porci in toate curtile. Crescatorii au pus la punct o mica afacere. Aduc porcii in curtile vecinilor care stau la strada, unde e vadul mai mare. La prima vedere, conditiile in care sunt sacrificate animalele nu sunt tocmai igienice, insa localnicii spun ca n-au de ales si ca aceasta este singura lor sursa de venit.