SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2013. Care sunt semnificatiile SOLSTIȚIULUI DE VARĂ din 21 iunie 2013
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2013 este sarbatorit vineri 21 iunie 2013 de Google printr-un Doodle special.
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2013 - Conform Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, in jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90°. Este momentul in care SOLSTITIUL DE VARA 2013 marcheaza inceputul verii astronomice.
Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'.
Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2013. GOOGLE DOODLE sarbatoreste, pe 21 iunie, cea mai lunga zi de vara
Pentru un observator terestru, fenomenul se materializeaza pe sfera cereasca prin miscarea anuala aparenta a Soarelui in lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind inclinat fata de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'.
La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla la 23° 27' distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.
Denumirea de solstițiu ("Soarele sta") este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia.
Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a tarii noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore si 32 de minute, durata noptii fiind de numai 8 ore si 28 de minute.
Din acelasi motiv si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopti albe".
Dupa momentul solstițiului de vară, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.
Observatorul Astronomic aminteste faptul ca, bazandu-se pe acest fenomen, invatatul grec Eratostene a reusit sa determine inca din anul 250 i.Ch., cu o precizie remarcabila, lungimea meridianului terestru.
Astfel, observand Soarele la momentul culminatiei in ziua solstițiului de vară in orasele egiptene Siena, unde acesta se afla chiar la zenit, si Alexandria, unde Soarele avea o distanta zenitala de 7° 12', si cunoscand distanta terestra intre cele doua orase, Eratostene a obtinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operatie geodezica cunoscuta in istorie.
Google isi modifica frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.
Sursa: Mediafax
Etichete: sanziene, google doodle, traditii si obiceiuri, solstitiu de vara, solstitiu,
Dată publicare:
21-06-2013 08:11