Cutremurul din Vrancea si cele din Galati, doar o "coincidenta". La ce se asteapta specialistii
Responsabilii sunt in alerta si cauta explicatii, dupa cel mai mare cutremur produs in Vrancea in ultimii patru ani si cele aproape 200 de seisme si replici din Galati care i-au inspaimantat pe locuitori.
Oamenii de stiinta nu pot spune cat va mai dura aceasta situatie si nici care este cauza, iar confuzia nu face altceva decat sa alimenteze teama si speculatiile.
Sa ne asteptam oare la ceva si mai rau? Specialistii s-au intalnit de 3 ori ca sa gaseasca posibile raspunsuri. Si au fost de acord asupra unui singur punct: foarte probabil, seismele vor continua.
Cel mai mare cutremur inregistrat in Romania ultimilor 4 ani, cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, a zguduit tot sudul tarii, dar s-a simtit si in Republica Moldova si nordul Bulgariei. Mii de oameni speriati au iesit in strada, iar abia acum autoritatile par sa se mobilizeze cat de cat.
Nu mai putin de trei intalniri au fost organizate astazi la Institutul de fizica a pamantului, la cel de Geologie si la Ministerul educatiei si cercetarii. Scopul a fost acelasi: sa intelegem ce se intampla si cat va mai dura.
Desi astazi pamantul parca s-a mai domolit, vestile nu sunt tocmai bune, cel putin dinspre zona Galatiului.
"Nu este exclus sa avem o crestere, o reactivare, pentru ca am studiat acest fenomen si in alte parti si am constatat ca au aceste caracteristici", a spus Mircea Radulian.
Specialistii spun ca avem de-a face cu niste deplasari absolut haotice ale unor falii active, ce produc miscari tectonice. Este singura certitudine de pana acum.
"Mai mult tatonam, recunosc acest lucru pentru ca este totusi un fenomen nou pentru zona respectiva. Nu este acelasi lucru cu Vrancea, unde stim mai bine ce se intampla. Faptul ca au aparut acum s-a pus pe seama inundatiilor, dar n-are nicio legatura. Au fost inundatii si mai mari ca acum", mai spune Radulian.
Cat despre cutremurul produs in zona Vrancea, specialistii spun ca se asteptau sa apara la un moment dat. Nu pot insa face deocamdata o legatura intre el si evenimentele de la Galati.
"- Cutremurul din Vrancea este doar o coincidenta in aceasta perioada cu cele din Galati?
- Deocamdata, concluzia este ca e o coincidenta, o putem considera doar o coincidenta", e concluzia profesorului Radulian.
Aceasta "coincidenta" pare sa fi avut insa si efecte.
"Eveniment simtibil nu a mai fost de dupa cutremurul din Vrancea. Dupa, a mai fost doar un cutremur de doi.opt care s-a simtit.
- Ce inseamna asta pentru dumneavoastra?
- E o veste buna. Inseamna ca roiul acesta de cutremure care a perturbat tot pe aici este pe cale sa se inchida", explica Adrian Grigore, Institul National de Fizica a Pamantului
Specialistii incearca sa inteleaga si legatura dintre miscarile pamantului si sunetele care se aud inainte de fiecare cutremur. In localitatea Izvoarele au tot fost instalate in ultima perioada diferite echipamente, inclusiv un dispozitiv cu infrasunete.
Peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 pe scara Richter s-au produs in ultimele 15 zile, in zona Galati. Cel mai puternic a fost de 3,9.
Desi fac apel la calm, autoritatile vorbesc despre un plan de masuri pe care vor sa-l puna la punct in perioada urmatoare si care sa fie aplicabil in situatii de urgenta create de cutremure.