Simtul civic, pe cale de disparitie. Cum "reactioneaza" oamenii, cand sunt martori la un furt
Putini oameni intervin sau macar se deranjeaza sa sune la 112, daca sunt martorii unei infractiuni, arata un experiment al politiei.
Aceasta este concluzia politistilor din Sibiu, in urma unei actiuni de prevenire desfasurata in mijloacele de transport in comun.
Pusi in fata unei femei careia i s-a furat portofelul, pasagerii au ramas impasibili si doar cativa au incercat sa ia masuri.
Iar asta, spun oamenii legii, face ca hotilor de buzunare sa le fie foarte usor sa isi faca ''treaba".
In cadrul experimentului, victima careia i s-a furat portofelul incearca sa sensibilizeze lumea din autobuz, insa nimeni nu pune mana pe hot, si nici macar nu suna la 112. In schimb, toata lumea se pricepe sa dea indicatii si sa comenteze.
Dupa mai multe simulari, in sfarsit cineva sare in ajutorul victimei. Insa nu vreun barbat puternic, ci o femeie in varsta, care ii cere cu mult curaj hotului sa inapoieze portofelul.
''Va rog ajutati-ma! Sariti! Blocati usile! Spuneti la sofer sa blocheze usile! Sunati la politie! Mai, da-i portofelul! Mai, tu nu auzi? Sunati la politie careva! Da-i mai baiatule portofelul!'', striga aceasta.
Toti cei prezenti in autobuze in timpul simularii au aflat la final ca au fost martorii unei actiuni a Politiei, iar cei care au intervenit, putini la numar, au fost felicitati.
Politistii spun ca nu e nevoie sa interveniti fizic in cazul unei infractiuni daca nu sunteti siguri ca puteti opri un hot, in siguranta. Este insa foarte important sa sunati imediat la 112 si sa retineti cat mai multe semnalmente ale infractorului, care sa poata duce la identificarea lui.