Romanul care a venit de la Viena pentru a aduce la Cluj car-sharing si pubele inteligente. "Cand calatorim, schimbam idei"

Ultimul update: Miercuri 21 Decembrie 2016 01:01
Data publicarii: Miercuri 30 Noiembrie 2016 18:55
Categorie: 1 decembrie

Ideile noi si perseverenta sunt caracteristicile care schimba lumea si de care romanii nu duc lipsa. Va spunem povestea lui Iulian, un antreprenor care penduleaza intre Austria si Romania.

Inovatia si creativitatea sunt motoarele de dezvoltare pentru IT, dar si suport pentru toate celelalte industrii care ne fac viata mai usoara. Intr-o parcare din Cluj il intalnim pe Iulian Padurariu. Acesta este un om plin de idei - un antreprenor care a optat sa experimenteze diverse afaceri care s-ar putea ca intr-un viitor apropiat sa se bucure de succes.

Un moldovean care a trait, a fost educat la Bucuresti, care s-a stabilit la Viena, dar care vine cu idei noi de afaceri in Cluj, unde face saptamanal naveta. De un an de zile implementeaza la poalele Feleacului “car sharing”, folosirea in comun a unei flote de masini in perimetrul orasului. “Noi ne dorim ca intreaga flota sa fie de masini electrice intr-un viitor foarte apropiat”, spune el.

“Aceste masini sunt parcate ca orice alte masini, le gasesti pe o aplicatie de mobil, te duci langa ea. Statistic vorbind, noi avem o masina cam la 5 minute de mers pe jos, pe raza orasului. Asta inseamna cam acelasi timp in care astepti un taxi. Atata timp cat ai un cont activ la noi, o deschizi cu telefonul pleci, o lasi unde ai nevoie in oras si gata”, spune el.

Acum, peste 3000 de clujeni sunt membri inscrisi care pot utiliza masinile imprastiate prin oras. Costurile pot fi sub pretul unui taxi. Consumatorii platesc un leu pe km sau mai mult, in functie de masina pe care o folosesc.

Media curselor e la 13 minute, iar pretul mediu e undeva la 10 lei. Avem un sistem unic in lume, chiar daca e greu de crezut. Am facut pretul in functie de viteza masinii si atunci cand viteza scade la 15 km pe ora, tariful scade la jumatate”, spune Iulian. E in perpetuua miscare. In masina sau avion, pentru el drumurile nu se masoara in kilometric, ci in idei. Asa cum isi proiecteaza el viata, Viena pare la o aruncatura de bat fata de Cluj.

“Noi de fapt atunci cand calatorim, nu schimbam locul, ci schimbam idei. Si asta m-a determinat sa vad cu adevarat pe propria piele ce inseamna sa schimbi locul. Cred ca pot sa aduc mult mai multa valoare Romaniei schimband idei si concepte de colo colo”, spune Iulian.

In 2008, a schimbat contextul si si-a luat si familia in aventura vieneza. Nici pentru Elena n-a fost o trecere imposibila, desi pleca intr-o tara noua, cu doi copii mici: “N-au fost tot timpul momente usoare, pe de alta parte a fost si un bilet de intrare, am inceput gradinita si am inceput sa intru in contact si cu alti parinti”.

Ian si Luca invata sa devina cetateni europeni, deschisi si inovatori. Iulian Padurariu a pornit de jos, a lucrat si a experimentat diverse afaceri: “Am lucrat si la tot felul de chioscuri pe la metrou, cat eram in facultate, am vandut si cizme, si banane prin camine, dar primul job serios a fost la McDdonald’s”.

Iar experienta de viata l-a ajutat si in afaceri. Una dintre cele mai mari probleme in centrele urbane din toata lumea e traficul, care vine la pachet cu lipsa locurilor de parcare. Impartirea unei masini sau car-sharingul poate fi una dintre solutii.

Dar nu doar in Cluj sau Viena isi petrece Iulian timpul; face parte dintr-o retea de consultanta globala care ofera servicii peste tot in lume. In Linz este unul dintre asociatii sai, Lorenz, cu care s-a implicat in diverse proiecte din sistemul bancar, sanatate sau chiar industria de frumusete. Iulian a fost acceptat cu usurinta ca partener in proiectele internationale. Si desi multi europeni din Est vin cu un complex de inferioritate in zona antreprenoriala, nu a fost cazul sau.

Biroul lor este mobil, sunt mereu pe drumuri, ar ceea ce vand ei este expertiza provenita din invatatura si din anii de practica, on special in Europa, dar nu doar in Austria

Privesc lucrurile la rece si, desi utilizeaza multe instrumente stiintifice, trebuie sa se adapteze si sa fie practici, iar Iulian se pricepe la asta. Lorenz l-a impins de la spate pe Iulian sa studieze si sa se perfectioneze urmand cursurile unui master in afaceri in Viena, un MBA.

Inapoi in Cluj. De cateva luni, Iulian cu o echipa de implementare lucreaza la un proiect care pare de domeniul SF si care este acum in faza de pilot. “Etichete inteligente care transforma cosul de gunoi intr-un cos de gunoi inteligent. In momentul in care ai terminat laptele sau o bere sau mai stiu eu ce, arunci cutia la gunoi, gunoiul in sine stie ca tu ai terminat laptele si atunci declanseaza o actiune automata de comanda cum ar veni, se trimite intr-un server, si cand se aduna de 10 lei, 50 de lei, comanda iti vinea acasa. Si apoi, pe langa ce-ti comanda automat, tu poti sa-ti reciclezi in functie de aceste etichete inteligente. Adica merg fiecare, hartie la hartie, sticla la sticla, aluminiu la aluminiu si asa mai departe”.

“Avem deja primii doi beta testeri in Cluj si oamenii sunt inca putin fascinati…Cum adica, imi masurati gunoiul? De fapt asta e, nu numai il masuram, dar il si reciclam. Timpul tau poate fi directionat automat catre orice altceva, sa citesti, vrei sa faci shopping de produse cu adevarat importante si asa mai departe”, spune el.

Toate sunt produse care poate ne vor schimba viata, dar si mersul economiei, iar Iulian Padurariu vrea sa fie in prima linie cu proiectele lui. Isi investeste energia in planuri noi, incearca si lupta pentru planuri care pe multi i-ar descuraja si nu uita sa viseze si sa-si transforme visurile in realitate.

Subventiile de la stat au dublat numarul masinilor ecologice vandute. Cat costa consumul pe 100 km la un autoturism electric
Subventiile de la stat au dublat numarul masinilor ecologice vandute. Cat costa consumul pe 100 km la un autoturism electric
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tibi Useriu
Slugă la ciobani, bodyguard-ul mafiei, deținut. Cum a ajuns Tiberiu Ușeriu să câștige maratonul de la Polul Nord
Ar putea duce o viață fără griji, dar se luptă să salveze pădurile României și jungla amazoniană
Anamaria Marinca, românca talentată care îi dă replica lui Brad Pitt pe marile ecrane
Zâna Merciluţă, cabinetul mobil care vine în satele fără stomatolog. România secolului XXI riscă să nu aibă dinţi
Au renunțat la joburile din bancă și s-au apucat de turism, în Transilvania. Conceptul prin care au atras mii de străini
Suedezul care a trăit cu rromii într-un sat arădean. A lăsat o viață fără griji în Suedia pentru România
Raluca Ciornea
După ce a rămas fără job, s-a apucat de fotografie. Cum a ajuns să ajute familiile sărace
Au renunțat la salarii mari de la multinaționale pentru a-i educa pe elevii sărmani. ”Este cea mai frumoasă profesoară”
Milionarul român care stă la bloc și merge cu metroul la birou. Realizează cel mai cumpărat produs românesc în lume
Gemenii români care desenează viitoarele orașe ale Planetei. De numele lor se leagă și sediul futurist al gigantului Apple
Senatorul american McCain, mesaj în care amintește de angajamentul României privind independenţa justiţiei
Născut la Aiud, caută leacul pentru autism la Stanford.Cercetătorul care obține porțiuni de creier din simple celule de piele