Parada de 1 Decembrie: VIDEO COMPLET CU DEFILAREA. Manevra spectaculoasa a noilor avioane F-16

×
Codul embed a fost copiat

Parada de 1 Decembrie din Capitala a durat ceva mai mult de o ora si a decurs perfect, spectatorii putand admira noile avioane F-16 ale Armatei Romane.

Peste 3.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere au participat joi, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti. Stirile ProTV va prezinta in premiera in acest an parada de 1 decembrie asa cum o vad pilotii din elicopter, cu ajutorul unei camere de realitate virtuala.

Circulatie restrictionata in Capitala pentru parada de Ziua Nationala. Cum puteti sa ajungeti mai usor la eveniment. HARTA

DESFASURAREA PARADEI:

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis, despre parada de 1 Decembrie: MApN i-a adresat o invitatie speciala Gabrielei Firea, ea a interpretat "inelegant"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

16:00 Restrictiile de circulatie instituite in Capitala cu prilejul paradei militare de Ziua Nationala au fost ridicate de catre politisti, informeaza reprezentantii Brigazii Rutiere.

Astfel, traficul se desfasoara normal pe toate arterele pe care circulatia a fost oprita, respectiv in zona Arcului de Triumf, pe strazile adiacente, dar si pe alte rute folosite pentru retragerea trupelor si tehnicii militare.  

12:18 Dupa parada, in Parcul Herastrau se deschide o expozitie a Ministerului Afacerilor Interne.

12:17 Presedintele Iohannis a dat mana cu fostii sefi de stat si saluta membrii Guvernului si veteranii prezenti la parada.

12:15 Fanfara militara incheie parada de 1 Decembrie.

11:48 Trece pe sub Arcul de Triumf tancul TR-85 modernizat, tancul principal de lupta al Armatei Romane.

11:40 Noile avioane F-16 ale Armatei Romane trec peste Arcul de Triumf. Aparatele au intors din scurt si s-au intors pe deasupra Parcului Herastrau, revenind la parada, intr-o manevra extrem de interesanta.

11:35 Elicopterele si avioanele militare survoleaza Arcul de Triumf

11:30 Defileaza trupele de interventii ale Jandarmeriei, poreclite "Testoasele Ninja" din cauza echipamentului de protectie pe care il poarta. Sunt jandarmii folositi si de DNA in cazul interventiilor cu risc sporit.

 

11:20 Militarii din Directia de Informatii Militare defileaza cu ochelari negri pe ochi.

11:17 Defileaza militari din ale state - din Franta, Germania, Polomn dar si Republica Moldova. Urmeaza trupe din Slovacia, Marea Britanie si Statele Unite, facand parte din trupele de la baza Mihail Kogalniceanu.

11:15 Defileaza drapelurile de lupta ale Armatei Romane.

11:12 S-a dat semnalul de incepere a paradei. Comandantul paradei este generalul Adrian Tonea. loctiitor al Sefului Statului Major General.

11:08 Presedintele  depune o coroana de flori la Arcul de Triumf pentru cei cazuti in razboi.

11:04 Se canta imnul national, interpretat de soprana Carla Musat

10:50 La parada au ajuns  fostii presedinti ai Romaniei dupa 1989, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian basescu, care stau unul langa altul.

Peste 3.000 de militari si specialisti din MApN, MAI si SRI defileaza in Bucuresti de Ziua Nationala

 Peste 3.000 de militari si specialisti de la Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii participa la parada de 1 Decembrie, alaturi de peste 300 de mijloace tehnice, din care aproximativ 50 de aeronave printre care si cele sase avioane F-16 achizitionate de Fortele Aeriene anul acesta.

Dincolo de semnificatia principala a datei de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei, anul acesta parada militara ii omagiaza pe eroii cazuti in Primul Razboi Mondial, in contextul in care anul acesta s-au implinit 100 de ani de la intrarea Romaniei in Razboiul de Reintregire. Parada va fi deschisa de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie "Calugareni", echipati cu noua tinuta de lupta a fortelor terestre. Potrivit MApN, aceasta ofera o protectie imbunatatita militarilor, avand printre altele capacitatea de a fi impermeabila si rezistenta la foc. Defilarea va continua cu un detasament format din militari raniti in misiunile executate in afara granitelor, in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan.

Vor intra pe sub Arcul de Triumf militari din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", parasutisti din Batalionul 495 Infanterie "Capitan Stefan Soverth", vanatori de munte din Batalionul 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele", militari din Fortele pentru Operatii Speciale, dar si din celelalte arme - genisti, Fortele Aeriene, Fortele Navale, Politie Militara, precum si forte ale Ministerului Afacerilor Interne si ale Serviciului Roman de Informatii.

De asemenea, vor defila studenti ai Academiei Tehnice Militare, Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", Academiei Fortelor Aeriene "Henri Coanda", Academiei Navale "Mircea cel Batran", dar si studenti si medici rezidenti ai Institutului medico-militar. Va fi prezent la parada un detasament al Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" si unul al Colegiului National Militar 'Dimitrie Cantemir' din Breaza. Un grup de defilare va al studentilor Academiei de Politie "A. I. Cuza" va trece si el pe sub Arcul de Triumf.

Defilarea terestra se va incheia cu doua detasamente - unul cu drapele de epoca purtate de tineri militari ai Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul", iar cel de-al doilea, al Asociatiei "Traditia Militara", cu uniformele si echipamentul Armatei Regale Romane din anii 1915 - 1918: de Infanterie, de Graniceri si de Vanatori de Munte. Defilarea tehnicii de lupta va fi deschisa de aviatie. Vor survola Bucurestiul elicoptere IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 si MI-17 si Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Ele vor fi urmate de C-27J Spartan si C-130 Hercules, aeronave de transport apartinand Fortelor Aeriene.

Parada aeriana va continua cu trecerea avioanelor de antrenament si atac la sol IAR-99 si, in varianta modernizata, IAR-99 Soim si se va incheia cu evolutia a doua formatii de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR si a unei formatii de avioane supersonice F-16 Fighting Falcon achizitionate anul acesta. La sol, vor defila vehicule militare precum transportoarele blindate Piranha si Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operatii speciale URO VAMTAC, masinile de lupta ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard.

De asemenea, bucurestenii vor putea vedea rachetele sol-aer Hawk si OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, sisteme radar si autostatii radio. Ministerul Afacerilor Interne va participa cu motociclete ale Politiei Rutiere, autospeciale de interventie, dar si cu un autolaborator criminalistic si unitate mobila de interventie in cazul dezastrelor. De asemenea, vor putea fi vazute diverse vehicule ale Jandarmeriei, Politiei de Frontiera, ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ale Serviciului Roman de Informatii.

Defilarea se va incheia cu trecerea pe sub Arcul de Triumf a Cavaleriei Jandarmeriei Romane si a Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul". In premiera, detasamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia si Slovacia vor participa la parada de Ziua Nationala a Romaniei, alaturi de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie si in anii trecuti.

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania si Statele Unite ale Americii.Potrivit Ministerului Apararii Nationale, militarii germani care vor defila fac parte din Batalionul de garda, unitatea Bundeswehr-ului care asigura garda protocolara de onoare in timpul vizitelor de stat si al altor evenimente oficiale. Grupul de defilare polonez apartine Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structura militara a Fortelor Armatei Poloniei, responsabila cu organizarea ceremoniilor militare, subordonata Comandamentului Garnizoanei Varsovia.

Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare a Republicii Moldova si, desi au mai participat la paradele militare de Ziua Nationala a Romaniei, va fi pentru prima data pentru ei cand vor defila pe sub Arcul de Triumf din Bucuresti.

Din Italia vor veni patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello. De asemenea, in premiera la parada militara nationala, participa reprezentantii armatei Slovaciei. Acestia apartin Garzii de Onoare, unitate care desfasoara ceremonii de protocol la nivelul guvernului si al Parlamentului Republicii Slovacia.

Tot pentru prima data, bucurestenii ii vor vedea defiland pe militarii spanioli. Drapelul acestei tari va fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pińa Sanchez, ofiter responsabil cu comunicarea strategica, in cadrul Comandamentului Diviziei Multinationale de Sud-Est de la Bucuresti, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, loctiitor al comandantului la unitatea romaneasca pentru integrarea fortelor NATO, precum si de locotenent-colonelul Sixto Martínez Moneo, atasat de afaceri interne in Romania, Ungaria, Slovenia si Republica Moldova.

Armata Marii Britanii va fi reprezentata la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez "Pipes and Drums (Cimpoaie si Tobe)". Defilarea reprezentantilor fortelor armate straine se va incheia cu un detasament din SUA compus din puscasi marini si militari din Batalionul 2 Puscasi Marini si Batalionul 2 Sprijin Logistic de lupta din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.

Tot in Bucuresti a avut loc incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I. Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanti ai Armatei Romaniei vor participa la desfasurarea de parade militare, ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori, intalniri cu militari veterani si veterani de razboi, expozitii de tehnica militara de lupta si armament si retrageri cu torte in unele garnizoane in care sunt dislocate mari unitati si unitati militare.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Circulatie restrictionata in Capitala pentru parada de Ziua Nationala. Cum puteti sa ajungeti mai usor la eveniment. HARTA
Circulatie restrictionata in Capitala pentru parada de Ziua Nationala. Cum puteti sa ajungeti mai usor la eveniment. HARTA

In ajunul Zilei Nationale, in piata Arcului de Triumf din Bucuresti se fac ultimele pregatiri pentru Parada Militara Nationala.

Iohannis, despre parada de 1 Decembrie: MApN i-a adresat o invitatie speciala Gabrielei Firea, ea a interpretat
Iohannis, despre parada de 1 Decembrie: MApN i-a adresat o invitatie speciala Gabrielei Firea, ea a interpretat "inelegant"

Presedintele Klaus Iohannis a facut precizari legate de decizia de a nu invita la parada militara si la receptia organizate de 1 Decembrie ”persoane cu probleme penale”.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.