Iohannis, despre parada de 1 Decembrie: MApN i-a adresat o invitatie speciala Gabrielei Firea, ea a interpretat "inelegant"

Ultimul update: Vineri 02 Decembrie 2016 07:18
Data publicarii: Marti 29 Noiembrie 2016 16:28
Categorie: 1 decembrie
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a facut precizari legate de decizia de a nu invita la parada militara si la receptia organizate de 1 Decembrie ”persoane cu probleme penale”.

El afirma ca de Ziua Nationala trebuie date semnale puternice ca la varful statului se promoveaza curatenia in politica.

Seful statului a mai spus ca nevinovatia este un principiu pe care cu totii il respectam, dar politicienii care au probleme cu justitia, vinovati sau nu, trebuie sa faca un pas inapoi pana isi rezolva aceste probleme.

"Ziua Nationala este o zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman de stat unitar, de stat de drept, de stat european si membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe valorile UE, ale NATO, iar toate acestea au un punct foarte puternic - statul de drept. Este foarte bine sa dam semnale puternice, lesne de inteles si de catre cetateanul de rand, ca la varful statului se promoveaza curatenia in politica", a declarat presedintele, citat de News.ro, raspunzand unei intrebari legate de decizia sa de a nu invita ”persoane cu probleme penale” la parada militara si la receptia organizata la Palatul Cotroceni, de Ziua Nationala a Romaniei.

Presedintele a spus ca "aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam, dar politicienii care au probleme cu justitia, vinovati sau nu, fac un pas inapoi pana isi rezolva problemele".

"La noi aceasta cutuma inca nu este bine cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta lacuna, am hotarat sa fac aceasta invitatie", a adaugat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis mai a declarat ca MApN i-a adresat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, o "invitatie speciala" la parada de 1 Decembrie, ca recunoastere a contributiei la deblocarea situatiei privind Arcul de Triumf, iar ea a interpretat "inelegant" gestul Ministerului.

"In pregatirea evenimentelor de 1 Decembrie, au aparut, cum e destul de frecvent la noi, probleme. Bunaoara, s-a pus problema ca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, si atunci optiunile au devenit foarte putine. MApN a dorit sa organizeze exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf pentru a permite organizarea paradei acolo", a explicat Klaus Iohannis.

El a mentionat ca, printre cei care s-au implicat, s-a aflat si primarul general, Gabriela Firea, "care a contribuit la deblocarea situatiei". Cu toate acestea, MApN - care a dorit sa ii "recunoasca materitele" - i-a adresat "o invitatie speciala la parada", lucru facut cu stiinta sa.

"Faptul ca domna primar general a interpretat asa cum a interpretat invitatia mi se pare inelegant", a spus Iohannis.

El nu a comentat si neinvitarea Gabrielei Firea la receptia de la Palatul Cotroceni.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminica seara, intr-o interventie telefonica la RTV, ca la parada de Ziua Nationala se va afla in public, alaturi de bucuresteni, si nu la tribuna, pentru ca nu a fost invitata oficial si a anuntat ca la ora 19.00, in Piata Constitutiei, va porni iluminatul festiv.

Primarul general a spus ca se va afla de Ziua Nationala la parada nationala, dar nu la tribuna oficiala, unde nu a fost invitata.

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Gabriela Firea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

La Timisoara s-au facut ultimele repetitii pentru parada de 1 Decembrie. Peste 150 de soldati au defilat pe strazi
La Timisoara s-au facut ultimele repetitii pentru parada de 1 Decembrie. Peste 150 de soldati au defilat pe strazi
iLikeIT. Ne pregatim pentru prima parada transmisa in 360 de grade. Cum puteti realiza si voi astfel de imagini
iLikeIT. Ne pregatim pentru prima parada transmisa in 360 de grade. Cum puteti realiza si voi astfel de imagini
EXCLUSIV VIDEO 360°: Cum se vede parada de 1 decembrie din elicopter
EXCLUSIV VIDEO 360°: Cum se vede parada de 1 decembrie din elicopter
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Prognoza meteo

01:24
VORBESTE LUMEA
Ce poți face cu sarea grunjoasă?

03:36
LAS FIERBINTI
Cea mai frumoasă zi din viața mea
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:19
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
Tibi Useriu
Slugă la ciobani, bodyguard-ul mafiei, deținut. Cum a ajuns Tiberiu Ușeriu să câștige maratonul de la Polul Nord
Ar putea duce o viață fără griji, dar se luptă să salveze pădurile României și jungla amazoniană
Anamaria Marinca, românca talentată care îi dă replica lui Brad Pitt pe marile ecrane
Zâna Merciluţă, cabinetul mobil care vine în satele fără stomatolog. România secolului XXI riscă să nu aibă dinţi
Au renunțat la joburile din bancă și s-au apucat de turism, în Transilvania. Conceptul prin care au atras mii de străini
Suedezul care a trăit cu rromii într-un sat arădean. A lăsat o viață fără griji în Suedia pentru România
Raluca Ciornea
După ce a rămas fără job, s-a apucat de fotografie. Cum a ajuns să ajute familiile sărace
Au renunțat la salarii mari de la multinaționale pentru a-i educa pe elevii sărmani. ”Este cea mai frumoasă profesoară”
Milionarul român care stă la bloc și merge cu metroul la birou. Realizează cel mai cumpărat produs românesc în lume
Gemenii români care desenează viitoarele orașe ale Planetei. De numele lor se leagă și sediul futurist al gigantului Apple
Senatorul american McCain, mesaj în care amintește de angajamentul României privind independenţa justiţiei
Născut la Aiud, caută leacul pentru autism la Stanford.Cercetătorul care obține porțiuni de creier din simple celule de piele