Iohannis, despre parada de 1 Decembrie: MApN i-a adresat o invitatie speciala Gabrielei Firea, ea a interpretat "inelegant"

29-11-2016 16:28


Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a facut precizari legate de decizia de a nu invita la parada militara si la receptia organizate de 1 Decembrie ”persoane cu probleme penale”.

El afirma ca de Ziua Nationala trebuie date semnale puternice ca la varful statului se promoveaza curatenia in politica.

Seful statului a mai spus ca nevinovatia este un principiu pe care cu totii il respectam, dar politicienii care au probleme cu justitia, vinovati sau nu, trebuie sa faca un pas inapoi pana isi rezolva aceste probleme.

"Ziua Nationala este o zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman de stat unitar, de stat de drept, de stat european si membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe valorile UE, ale NATO, iar toate acestea au un punct foarte puternic - statul de drept. Este foarte bine sa dam semnale puternice, lesne de inteles si de catre cetateanul de rand, ca la varful statului se promoveaza curatenia in politica", a declarat presedintele, citat de News.ro, raspunzand unei intrebari legate de decizia sa de a nu invita ”persoane cu probleme penale” la parada militara si la receptia organizata la Palatul Cotroceni, de Ziua Nationala a Romaniei.

Presedintele a spus ca "aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam, dar politicienii care au probleme cu justitia, vinovati sau nu, fac un pas inapoi pana isi rezolva problemele".

"La noi aceasta cutuma inca nu este bine cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta lacuna, am hotarat sa fac aceasta invitatie", a adaugat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis mai a declarat ca MApN i-a adresat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, o "invitatie speciala" la parada de 1 Decembrie, ca recunoastere a contributiei la deblocarea situatiei privind Arcul de Triumf, iar ea a interpretat "inelegant" gestul Ministerului.

"In pregatirea evenimentelor de 1 Decembrie, au aparut, cum e destul de frecvent la noi, probleme. Bunaoara, s-a pus problema ca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, si atunci optiunile au devenit foarte putine. MApN a dorit sa organizeze exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf pentru a permite organizarea paradei acolo", a explicat Klaus Iohannis.

El a mentionat ca, printre cei care s-au implicat, s-a aflat si primarul general, Gabriela Firea, "care a contribuit la deblocarea situatiei". Cu toate acestea, MApN - care a dorit sa ii "recunoasca materitele" - i-a adresat "o invitatie speciala la parada", lucru facut cu stiinta sa.

"Faptul ca domna primar general a interpretat asa cum a interpretat invitatia mi se pare inelegant", a spus Iohannis.

El nu a comentat si neinvitarea Gabrielei Firea la receptia de la Palatul Cotroceni.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminica seara, intr-o interventie telefonica la RTV, ca la parada de Ziua Nationala se va afla in public, alaturi de bucuresteni, si nu la tribuna, pentru ca nu a fost invitata oficial si a anuntat ca la ora 19.00, in Piata Constitutiei, va porni iluminatul festiv.

Primarul general a spus ca se va afla de Ziua Nationala la parada nationala, dar nu la tribuna oficiala, unde nu a fost invitata.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO