"EU FAC ROMANIA!" Descopera povestile romanilor pentru care "nu se poate" nu exista in vocabular
ProTV te saluta si iti spune "La Multi Ani" cu prospetimea unui tanar curajos si vizonar, ajuns la varsta majoratului.
Copilul pe care l-ai vazut cum a venit pe lume a facut primii pasi si a scris primele cuvinte s-a transformat intr-un om mare, de 18 ani.
Parerea lui conteaza, pentru ca el gandeste liber si este natural. A avut sansa unei lumi, fara oprelisti. Umar la umar cu el a crescut o noua generatie. Cea care va face Romania de maine.
Alegeri 2024
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
Impreuna am ajuns in pragul propriului viitor si pariem pe el, pentru ca cei traiti in libertate au vocatia fericirii, sunt deschisi la minte, sunt puternici si frumosi, asa cum merita Romania.
Se simt deja responsabili pentru tara lor si fiecare dintre ei poate sa spuna: Eu fac Romania!
Descopera aici povestile romanilor pentru care "nu se poate" nu exista in vocabular. Ei sunt romanii care spun "Eu fac Romania!"
CU MAPA SI SAPA PE STRAZILE PARISULUI. DOUA GENERATII DE OSENI SI VISURILE LOR COMPLET DIFERITE
Luati la un moment dat in strainatate de parintii plecati la munca, mii de tineri crescuti in doua culturi sunt azi la varsta la care se lanseaza in viata.
De-a lungul ultimilor 18 ani, Stirile ProTV au urmarit fenomenul migratiei masive a romanilor, iar azi fac o radiografie a noii generatii.
Ne-am intrebat daca de pilda, osenii tineri, un studiu de caz aparte cu oameni harnici si cinstiti, sunt mai mult francezi sau tot romani.
I-am descoperit ca privesc viata diametral opus fata de parinti: se feresc de munca fizica, nu vor sa construiasca vile, sa faca economii, ci vor sa se bucure altfel de viata. Sa faca ce le place, sa castige din talentele pe care le au. Si mai ales, spre deosebire de parintii lor care nu se indura sa lase Occidentul, tinerii-hibrizi intre cele doua tari se viseaza acasa. In Romania, de care de fapt nu s-au despartit niciodata.
IONUT, SILVIU SI GEORGE, CIOBANII "OAIE-RLESS" CARE AU FACUT DIN PASTORIT O AFACERE DE SUCCES
Trei tineri scoliti din Rotbav s-au intors la coada oii pentru a face business, convinsi ca agricultura reprezinta salvarea Romaniei. Sunt ciobani moderni, cu tableta si laptop, dar care pastreaza traditiile pastorale upgradate la secolul 21.
Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai...
Va suna cunoscut, nu-i asa? Ei bine, daca autorul anonim al Mioritei si-ar fi compus capodopera in zilele noastre, pe cand si oile sunt interesate de tehnologie, ar fi avut probleme serioase cu "fatalismul mioritic" pentru ca nu i-ar fi dat de urma.
Pe dealurile molcome ale Rotbavului, la o aruncatura de bat de Brasov, trei ciobanei rescriu Miorita, in varianta optimista.
"NU EXISTA NU POT, EXISTA NU VREAU". SMILEY, OMUL CARE PUR SI SIMPLU SI-A CONSTRUIT CARIERA ZAMBIND
Talentat, harnic, atent, vesel, pasnic, credincios, darnic, creativ, bun, familist. Oare care ar fi defectul care sa caracterizele un tanar artistist cu zambetul pe buze?
Cei din jur n-au a reprosa nimic, in vreme ce el isi reproseaza ca in ultimul timp a cam uitat de el. Smiley, unul dintre cei mai apreciati artisti de la noi, a folosit tot ce a castigat pana acum ca sa puna pe picioare o platforma unde tinerii artisti, compozitori, textieri, producatori muzicali sa-si puna in valoare talentul.
Zeci de melodii ies saptamanal din studiorile "HAHAHA Production" pregatite sa cucereasca lumea.
De altfel, Smiley crede ca asta e menirea lui: sa faca muzica sa se auda si, odata cu ea, numele tarii noastre, Romania, sa sune in urechile strainilor.
"Pot spune ca sunt doar un om, ca povestea mea e ca toate celelalte." - Smiley.
ROMANUL CARE A RENUNTAT LA VISUL AMERICAN PENTRU A-I INCALTA PE COPIII SARACI DIN TARA SA NATALA
Doar educatia poate salva copiii saraci. Aceasta este credinta unui roman stabilit in Statele Unite ale Americii care s-a intors in tara dupa 20 de ani sa ajute prunci din familii nevoiase.
A pus pe picioare o afacere prin care daruieste o parte din profit celor sarmani. Vinde online cizme de cauciuc si la fiecare pereche cumparata una se duce gratuit catre un copil.
6500 de perechi au ajuns deja in picioarele desculte ale sarmanilor din intreaga lume. Gestul lui a impresionat America, iar vedete de la Hollywood ii sustin cauza neconditionat.
Strainul care incalta in cizme tricolore picioarele desculte ale copiilor saraci de pe ulitele lumii e un roman. Samuel Bistritean. Intors acasa dupa 20 de ani, acopera picioarele copiilor saraci si le descopera mintea. Ii invata arta de a darui fratilor mai mici ce primesc ei acum. Ii educa.
Era copil cand a plecat din tara asa ca isi aduna cu greu cuvintele in limba romana. N-a uitat-o asa cum n-a uitat nici Romania spre care se intoarce azi ajutand copiii saraci.
SIMONA HALEP, SECRETUL DIN SPATELE TRANSFORMARII UNUI COPIL IN CEL MAI PERFORMANT SPORTIV DIN 2013
Ani de sacrificii departe de familie, fara prieteni, o disciplina spartana si o copilarie petrecuta pe terenul de antrenament. Toate pentru implinirea visului in care crede de cand avea doar 4 ani.
O reteta care a dus-o pe Simona Halep in randul celor mai bune jucatoare de tenis din lume, i-a umplut conturile si a facut cunoscuta Romania in lume. Si drumul campioanei e abia la inceput.
Sofia, Moscova, Nurnberg si alte cateva locuri. In ultimele 6 luni, Simona Halep a ridicat cupa de 6 ori deasupra capului si a reusit sa urce pe locul 11 la nivel mondial si a fost desemnata jucatoarea cu cel mai mare progres din 2013 in lumea tenisului. Imediat a fost inconjurata de atentia unei lumi intregi.
Am intalnit-o la prima conferinta de presa tinuta in Romania, dupa intoarcerea in tara. Toata lumea dorea ceva de la ea:sa-i smulga un autograf, o declaratie sau pur si simplu sa-i stea in preajma. Era obosita.
"Nu mai pot...nu mai pot", sustinea Simona.
POVESTEA STUDENTEI DIN ROMANIA CARE INVATA LA SORBONA CUM SA SALVEZE CLADIRILE ISTORICE ALE TARII
Intr-o Romanie care produce in fiecare an generatii de copii pentru care scoala, bacalaureatul, ambitiile nu mai valoreaza nimic, exista si tineri exceptionali.
In primul rand, parintii care au inteles ca averea lor sta in educatia copiilor. N-au investit in vile si masini, ci in calitatea si creierul copiilor lor. O tanara studenta la Sorbona demonstreaza azi ca e parte din elita studenteasca franceza pentru ca crescut cu iubire si atentia parintilor, aici, in Romania.
Povestea ei ne arata ca tinerii deschisi la minte, capabili de performanta, sunt cei vegheati de familiile lor care au inteles ca doar asa putem face o Romanie ca la carte.
Ileana Mitu, studenta la Sorbona: "Eu locuiesc intre Montparnasse si le Dom des Invalides, care e in spatele meu. In Bucuresti, locuiesc pe Calea Calarasilor 15-27. La Bucuresti stau intr-un bloc pe care il iubesc foarte mult asa cum e, desi recunosc ca nu e frumos. Acum trecem pe langa niste case foarte frumoase, pe langa care ma plimb eu si-ti spun sincer ca nu ma vad locuind aici nici in cel mai mare vis al meu, nici daca as fi multimilionara. N-as vrea sa stau pe termen lung aici."
ORE DE FOTBAL, LA PACHET CU TEMA LA MATE. ROLUL MAMEI IN ASCENSIUNEA CELUI MAI SCUMP FOTBALIST ROMAN
Actorul principal al celui mai scump transfer al fotbalului romanesc, Vlad Chiriches joaca la Tottenham, unul dintre cele mai puternice cluburi ale planetei.
Copilaria lui n-a fost usoara, dar azi culege roadele muncii, perseverentei, ambitiei si mai ales a hotararii de a scrie istorie pe terenul de fotbal.
Londra, noiembrie 2013, la mai putin de 24 de ore de la operatia la nas Vlad Chiriches, revelatia anului in fotbal ne da unul dintre putinele sale interviuri, la baza de antrenamente a echipei sale : Tottenham Hotspur, una dintre cele mai puternice din Anglia. Cu aer degajat Vlad, priveste modest spre ceea ce i se intampla .
"Principalul lucru e ca joc fotbal. Si nu sunt foarte confortabil cu a fi tot timpul in presa. Nu prea imi place sa fiu in centrul atentiei in interviuri. Pur si simpu, in teren cred ca atunci imi place sa fiu in centrul atentiei", spune Chiriches.
Poate de aceea nu cauta sa vorbeasca des cu presa. E retinut in gesturi, in declaratii, in a face publica viata de dincolo de teren. Pentru ca acolo el apartine fanilor, iar acasa isi apartine lui si familiei. In sanul ei isi gasestea linistea si acolo ia cele mai importante decizii.
"PRIVESTE CERUL..." MESAJUL ROMANULUI DE LA SORBONA, "TATUAT" IN MINTEA A ZECI DE MII DE OAMENI
Peretii din Bucuresti vorbesc cu noi. Direct, la persoana I, te indeamna de 3 ani incoace:"Priveste cerul". Slabe sanse sa nu fi vazut macar o data mesajul pe cladiri parasite, pe treceri de pietoni, pe malul Dambovitei.
In marele Paris, acelasi mesaj la tot pasul, dar in franceza: "Regarde le ciel".
Un tanar roman este cel care tatueaza cele doua orase si mesajul lui simplu a creat un fenomen.
Student la filosofie la Sorbona, viitor tata in cateva luni, tanarul de 23 de ani a reusit cu indemnul lui sa opreasca pentru cateva clipe zeci de mii de oameni din goana lor, sa-i faca sa-si dea macar o scurta pauza de gandire, sa zambeasca, sa priveasca in sus, cu speranta.
"Priveste cerul a aparut in viata mea cand am plecat la Paris. M-am trezit singur intr-o societate, as fi vrut sa spun atat de multe oamenilor din jur, as fi vrut sa vad ca si ei au aceeasi pofta de viata, mi-am dat seama ca multi dintre ei n-au timp sau nu-si acorda timpul sa se gandeasca la chestiile astea sau considera ca au chestii mai importante de facut si s-au tot angrenat asa pana au ajuns la societatea in care traim astazi si nu gasesc o cale de scapare. Sunt in ruptura cu spiritul lor, cu istoria lor, in ruptura cu ei insisi", spune autorul mesajului "Priveste cerul".
IANIS SI KIRA, MOSTENITORII UNUI NUME ISTORIC PENTRU ROMANIA. CUM VOR DUCE MAI DEPARTE LEGENDA HAGI
Au bani de la parinti si un nume care le-ar putea deschide toate usile. Au ales insa sa munceasca si sa isi faca in lume cunoscut propriul nume: Kira si Ianis, doi pusti care trag tare acum pentru a-si indeplini visul.
Kira vrea sa fie actrita, iar Ianis fotbalist. Ei sunt copii regelui fotbalului, Gheorghe Hagi.
Emotionat, Gheorghe Hagi isi prezinta copii. Ianis si Kira. Era prima data cand o echipa de televiziune patrundea in locuinta sa. Se intampla in 2004, pe cand era antrenor in Turcia, la Galatasaray. Printre straini, copii sai erau primii la invatatura.
Anii au trecut si copii regelui Hagi au crescut. Ianis are 15 ani iar Kira, 18.
Ianis, in 2004: "Nu-mi place asa mult de Mutu, fiindca are prea multe tatuaje."
N-A VAZUT VREODATA MAREA, DAR CRESTE DEJA O GENERATIE. EXEMPLUL ELEVEI DE 10 CE S-A VISAT EDUCATOARE
Ana Maria Serban este unul dintre cei 122 de absolventi de nota 10, pe care i-a dat Romania in acest an scolar.
A luat bacalaureatul cu media maxima, dar nu a plecat- asa cum se asteptau cei din jur- sa-si continue studiile la o universitate de top de peste hotare.
A ales sa devina educatoare la o gradinita de stat din Bucuresti si este, in paralel, si studenta la cursuri de zi, tot la stat.
Dragostea ei pentru carte, dar si pentru copii, au mult de a face cu educatia primita in familie, intr-un sat sarac din Olt.
Pentru Matei si restul grupei mici, ea este doamna... pentru mamicile mai mari decat ea cu 7-8 ani, e domnisoara Serban. Pentru colegele educatoare e Ana. La varsta la care strabunica ei avea deja 2 copii, ea are 20. Aceeasi varsta de 19 ani, cand multi adolescenti uita de ei pe nisipul din Costinesti. Ea inca n-a vazut marea.