1 Decembrie: Jos Palaria pentru osenii care au sfidat criza, in Paris

Ultima actualizare: 05-09-2012 04:27

Dupa ani de zile in care au muncit pe unde au apucat, acum sunt fericiti. S-au adus unii pe altii in Franta, s-au ajutat, au vazut oportunitatile si le-au folosit la maximum. Astazi, osenii din Paris sunt o comunitate respectata si bogata.

Iar banii lor se intorc in Romania, unde si-au transformat locul de bastina intr-un sat de vacanta cu vile de lux.

Acum trei ani, Romania se pregatea de integrarea in UE, iar osenii de vremuri bune. Azi ii gasim tot bucurosi, tot prinsi in hora, mai multi si mai avuti. De cand cu criza economica, o duc tare bine, pentru ca sunt cei mai buni pe o piata numai buna de exploatat in vremuri grele, in care nu se construieste, ci se renoveaza.

Lui Ioan Mois, in ultimii ani i-a mers din bine in mai bine. Si-a deschis o firma, a angajat 12 romani si a pus mana la lucrari de renovare in apartamente scumpe aflate in centrul Parisului. Sfideaza criza cu mainile in sold. Spune falos ca, de cand cu problemele economice, s-a imbogatit. Pentru ca oamenii prefera sa renoveze, decat sa investeasca in imobiliare.

Cand nu-i ajuta pe meseriasi la lucrari, Ghita pleaca in tara sa duca materiale pentru cei ce-si ridica acolo vile si palate. Pentru ca la Moiseni, satul natal al celor mai multi romani din Paris, criza economica exista doar in teorie.

In sat sunt doar batrani si copii, iar vilele mari sunt tot timpul goale. In Paris, tatal munceste din greu la firma lui Ioan Mois ca sa-i termine fetei camera.

In Paris, Ioan ia ultimele comenzi de materiale si porneste spre celalalt santier unde au la lucru patru oameni. Mandra lui e in tara, sa supravegheze muncitorii. Si-n vreme ce sotia cheltuie bani la Moiseni, Ioan se straduie sa-i faca la Paris.

Tocmai incheie o lucrare grea, intr-un apartament de 300 de metri patrati langa Arcul de Triumf, evaluat la trei milioane de euro.

In curtea lui Ioan Mois, se aduna osenii sa faca planuri. Acum, ca le-a priit criza, vor sa investeasca in imobiliare la Paris.

SI Grigore profita de criza. Criza imobiliara l-a ajutat sa-si cumpere o casa. A lui e vila pe al carui gard scrie "S-a vandut deja!". A platit pentru ea 278.000 de euro, in conditiile in care inainte de criza casa se vindea cu peste 350.000.

Si daca tot a profitat de criza pana cum, Grigore vrea sa profite si in continure. Preturile in Paris au scazut cu 20%, iar oseanul spera sa gaseasca un apartament de lux, la pret de criza.

Pentru Grigore, Ioan si miile de romani din Paris, viitorul e acolo. Criza a trecut si pe la ei. I-a vazut, s-a intimidat si a plecat mai departe.

Pentru pofta lor de viata, pentru ca n-au capitulat in fata crizei si pentru ca-si investesc banii in tara ProTV spune "JOS PALARIA".
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO