1 Decembrie: Horia Cretan, salvatorul de la New York

Ultima actualizare: 22-09-2012 01:13

Acum doua luni, numele lui a facut inconjurul lumii si a fost declarat un erou. Intr-un cartier din New York, Horia Cretan a scos din flacari un copil. Fapta lui i-a umplut un perete cu diplome.

Am ajutat. Cineva a cerut ajutor si m-am dus sa le dau ajutor. Pentru ce am facut eu am facut pentru mine pentru ca n-as putea sa ma duc acasa la culcare gandindu-ma ca n-am facut absolut nimic pentru cineva care mi-a cerut ajutor.
Horia Cretan
E adevarat,  curajul sau l-a si costat 610 de dolari pentru ca si-a rupt o coasta in timpul operatiunii de salvare.

30 septembrie. Periferia cartierul newyorkez, Bronx. Un barbat coboara pe o scara de incediu in brate cu copil mai mult mort decat viu.

"Uitati-va la aceste imagini de necrezut. Acest barbat Horia Cretan, tocmai salveaza viata unui copil. Priviti niste imagini incredibile! Bunul samaritean a intrat in foc pentru a salva un baietel de 4 ani", anuntau posturile de televiziune americane care s-au batut pentru a-l avea in studio pentru cateva minute. Imediat politicienii s-au ingramadit sa se pozeze alturi de romanul nostru.

Au trecut 2 luni, iar pe strada Zerega e liniste. Draperia in care Horia l-a infasurat pe copil a ramas atarnata de scara de incendiu.

Reporterii ProTV l-au gasit pe Horia Cretan in magazinul sau de la parterul blocului in care a fost incendiul. De cate ori iese din magazin retraieste momentul.

Acum eroul nostru se uita la imagini si traieste cu senzatia ca merita mai mult pentru gestul sau, cu toate ca nu s-a aruncat in foc pentru rasplata.

De 15 ani, eroul Horia Cretan incearca sa-si indeplineasca visul american pentru care a renuntat la tot in Romania.

"Muncesc de 15 ani de zile. Nu am avut vacanta decat daca mi-am pierdut serviciul. Si atunci imi cautam altul", adauga Cretan.

Alaturi de el, in fiecare zi roboteste prin magazin Desire cu care spera sa se casatoresca intr-o buna zi. A cerut-o de nevasta atunci cand era pe val.

Romanul a mai fost erou: acum 20 de ani si-a salvat sora. In 1988, in cartierul Titan, apartamentul familei Cretan s-a facut scrum. Horia si-a scos sora din flacari. Nu a mai reusit sa-si scoata si tatal.

Nu stie cum se face dar tot are parte de incendii si de fiecare data se arunca foc poate pentru a se mai usura de povara ca in '88 nu a reusit sa-si salveze tatal. Acum cativa ani a scos din flacari un prieten.

Copilul pe care l-a salvat e acum bine si s-a mutat cu familia intr-un alt cartier.

In Bronx, romanul Horia Cretan e un erou care se chinuie sa supravietuiasca intr-o tara pe care a uimit-o, o tara in care poti deveni celebru intr-o secunda si la fel de repede poti fi uitat.

Horia Cretan nu uita insa cine este si de unde vine si spune ca nu va ezita sa se arunce de cate ori va fi nevoie in flacari pentru a salva vieti. Pentru curajul sau noi ne-am inclinat si i-am daruit o palarie.

 

Citeste și...
Parteneri