1 Decembrie: Povestea romanilor care au cucerit Turnul Eiffel
Simbolul Parisului a fost cucerit de alpinistii nostri. Muncitori, saritori, putin pretentiosi si mai ieftini decat cei francezi. La inceput a fost placerea de a se atarna in chingi. Treptat, a devenit nevoia de a face un ban.
Romanii de pe Turnul Eiffel sunt doar cativa dintre cei plecati in lume care se vor intoarce acasa mai buni, mai scoliti si poate mai antreprenori.
Povestea lor pariziana incepe in urma cu un si jumatate. Turnul Eiffel se renoveaza o data la cinci ani, iar anul trecut licitatia a fost castigata de o fima greceasca. Au adus cativa alpinisti de la ei din tara, care insa n-au rezistat la conditiile grele de munca. Au incercat si cu francezi, in zadar. Abia cand au ajuns la romani treaba a inceput sa mearga.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vreo 30 la numar. Erau peste tot. S-au adus unii pe altii si au rezistat care cat a putut.
Majoritatea sunt din Moldova. In tara, au fost alpinisti sportivi si numai nevoia de a face un ban i-a adus la Paris.
Dimineata urca in turn, iar la ora sapte sunt deja printre nori. La 11 coboara pentru masa de pranz. Fiecare isi pune pe masa ce a adus de acasa.
Intre ei, un francez minoritar in Turnul Eiffel invata cateva cuvinte in romaneste. Cat timp se incalzeste mancarea isi exerseaza limba romana.
Niciunul nu e patriot. Si nu pozeaza in mari iubitori de tara. Dar sunt momente in care, acolo la inaltime, deasupra lumii se simt ca acasa.
Opt ore stau atarnati in chingi. Asa ca momentul in care isi dau jos echipamentul e eliberator. Ajung acasa, in apartamentele inchiriate pentru ei de greci, tarziu in noapte.
Vali e bucatar de meserie, asa ca-si ia rolul in serios si gateste romaneste, in vreme ce in fata calculatorului se naste o discutie aprinsa despre Romania si sansele ei.
Turnul Eiffel aduna anual in capitala Frantei cam sase milioane de turisti care genereaza venituri de zeci de milioane de euro. Romanilor alpinisti de la Turnul Eiffel le-a generat un venit lunar de 1300 de euro sau chiar mai mult pentru cei mai vechi dintre ei.
Nu sunt multi bani, dar ei sunt multumiti ca in CV-ul lor Turnul Eiffel va cantari greu. Cu banii castigati unii vor sa-si deschida in tara firme de alpinism utilitar, iar experienta pariziana le-ar putea aduce contracte frumoase.
Niciunul n-a venit la Paris de prea mult bine. Au adus cu ei grijile de acasa, manati de dorinta de a se intoarce si de a face mai mult.
Pentru cei mai multi dintre ei, escaladarea Turnului Eiffel a fost o aventura. Uneori frumoasa, alteori obositoare. Insa pentru fiecare in parte experienta de a trai printre nori un an si jumatate, de a lua parte la refacerea unuia dintre cele mai mari simboluri ale lumii a insemnat trecerea la un alt nivel.
Si-au transformat pasiunea de a atinge norii in meserie, in bani si poate mai tarziu in afaceri, pe care sa le dezvolte aici, in tara lor. Pana atunci, se bucura de mica lor Romanie pe care si-au desenat-o printre nori.