1 Decembrie: Arhitecta Silvia Demeter Lowe a dat Oxfordul pe Romania!

Ultima actualizare: 04-11-2012 21:58

A dat cu piciorul unui job de vis ca arhitect in Anglia ca sa se intoarca acasa! Visa sa aduca ce a invatat in vest in folosul romanilor si si-a pus pe tava experienta in domeniul restaurarii.

Autoritatile i-au ras in nas. Dezamagita de sistem, nu si-a pierdut speranta, nici incapatanarea. Spune raspicat, Romania DA! Si reuseste, pe cont propriu, sa-si faca tara mai frumoasa! Anii petrecuti prin straini au facut-o sa-si dea seama ca cel mai important lucru in viata este sa reusesti sa faci tu strainii sa vina la tine si sa-ti treaca pragul.

Silvia ahitecta! Asa o stiu brasovenii: cutreiera strazile vechi in lung si-n lat, se furiseaza in curtile oamenilor ca sa fure: cu ochiul si cateodata cu aparatul foto - secretele orasului ei.

A absolvit Universitatea Ion Mincu, a facut un master la Oxford si a primit o bursa acordata de Societatea Britanica pentru Protectia Cladirilor Antice.

A lucrat o vreme in Anglia, dar firma care o angajase lucra cu o fundatie patronata de Printul Charles. Iar aceasta avea nevoie de un specialist sa conduca restaurarea proprietatilor regale de la Viscri. Cum ea stia romaneste - a fost trimisa. Cum printul a fost multumit, i s-a dat o noua sarcina: restaurarea casei pe care printul Marii Britanii o cumparase pe Valea Zalanului, si uite-asa, Silvia - care nu credea ca se va mai intoarce acasa, s-a indragostit iremediabil de propria ei tara.

Casa era jumatate proprietate privata, jumatate a satului. Proprietara - sasoaica emigranta, i-a cerut 3000 de euro pe jumatatea ei, iar primaria alte 4500. Nu s-a tocmit! A cumparat-o, furioasa ca vecinii o despuiau ca sa vanda lemnul si caramizile. I-a pus acoperis si poarta.

Silvia e architect santierist! Englezii au invatat-o sa conserve, sa restaureze, sa construiasca din pamant, din stuf, sa toarne plumb. Ba mai mult, ca sa pretuiasca istoria si traditia, bursa englezeasca i-a oferit ocazia de a trai 2 luni incheiate la castel: La Hutton in the Forest, familia Lordului Inglewood pur si simplu i-a dat cheia.

La castelul Chatsworth a cunoscut-o pe ducesa de Devonshire si a aflat ca prietenul ei Patrick Leigh Fermore iubea Transilvania. A fost libera sa cerceteze incaperile in care s-au turnat scene din filmul Ducesa cu Keira Knightley. A adus in Romania exigenta britanica - lucru care i-a cam exasperat pe mesterii locali.

In Anglia lucra pe proiectele altora, aici are santierele ei de suflet.

Pe o a doua casuta Silvia a dat 15.000 de euro. Casa asta era in picioare cand a luat-o, asa ca la primavara va putea locui in ea.

Si-a facut la comanda, la un sobar din Cisnadioara soba de teracota.

De acum 2 ani, de cand s-a intors acasa, in fiecare vara, Silvia aduna studenti si arhitecti la un atelier de arhitectura traditionala: vin oameni din toata lumea: romani, nemti, belgieni, canadieni.

Proiectul pentru atelierul de la vara e simplu si concret: un centru de informare pentru turistii care cutreiera satele sasesti din zona. Va fi ridicat din pamant. Dar asta nu e tot, Silvia a numarat cam 100 de case care au nevoie de un suflet, nu mai are bani, dar s-a apucat sa-i convinga si pe altii sa cumpere si sa renoveze: are acum 4 prieteni care-i sunt vecini la Meschendorf. Insa nu toti prietenii au bani de asemenea proiecte nebunesti, asa ca ea s-a gandit la altul si mai si: "un fel de politie a caselor".

Dupa exemplul lui Arafat: un serviciu privat, finantat de organizatii nonprofit, care sa ajute inspectorii Ministerului Culturii sa opreasca jaful si distrugerile - macar in judetul ei.

Odata intoarsa in tara, a vrut sa intre in sistem.Voia sa afle de ce se naruie casele frumoase sub ochii autoritatilor, de ce cladirile urate umbresc monumentele.

Credea ca la Directia de Cultura din orasul sau natal putea fi de folos ce a invatat ea in castelele si in birourile de arhitectura englezesti, dar s-a inselat.

A iesit din sistem, dar n-a fugit inapoi in lume, cum au facut alti dezamagiti: ci s-a pus pe treaba. A inceput cu lucrari aparent marunte, cum ar fi restaurarea unei porti.

Zis si facut, fata a strans fonduri prin fundatii patronate de Printul Serban Cantacuzino si de printesa Marina Sturza si a reparat poarta veche de 100 de ani, care statea sa se darame.

Sotia lui Csabi, o americanca emigranta in Brasov, a fost atat de entuziasmata incat si-a postat poarta pe Facebook! Mai ales ca la inaugurare a fost present insusi printul Cantacuzino.

Culmea este ca si in acest proiect Silvia a trebuit sa se lupte. Doar 2 din cele 5 familii au fost de acord sa renoveze poarta, celelalte 3 voiau s-o schimbe cu una de fier, moderna.

Silvia e primita in curte cu bratele deschise si cu sarutari de maini. Poarta n-a costat mai mult de 2500 de euro, dar ii face pe turisti sa se opreasca si sa fotografieze. S-a gandit pana si la cateii din curte, si a adaugat portii un sistem pe cat de vechi si demodat pe atat de folositor.

Pe lista ei de conservari si restaurari mai sunt multe de facut. Nu se teme ca incalca proprietati private! Incearca acum sa faca rost de bani ca sa restaureze fatade intregi.

Dupa o saptamana de lucru, Silvia se intoarce la casele ei de la tara! Are de lucru pana peste cap, caci vrea sa se mute, iar postarita abia asteapta sa-i duca facturile de intretinere!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO