1 Decembrie: Remus Nica, romanul care a reusit si la Paris si pe Lipscani

Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 21:59
Data publicarii: Marti 30 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: 1 decembrie

Remus Nica, un roman scolit de viata la Paris, da tonul distractiei in centrul istoric, unde se canta rock, jazz, pop si tot ce vrea clientul sa asculte.

Poate ca tot milioanar isi dorea sa ajunga si el atunci cand s-a lansat in afacerile cu restaurante. Nu-si numara inca milioanele, pentru ca stie ca are mai mult de atat. O afacere matura care stie ca in ani ii vor aduce si avere. Pana atunci isi vede visul cu ochii: propria afacere in propria tara in care s-a intors dupa 20 de ani de viata la Paris.

Tot ce a castigat si a invatat in Franta a investit acolo, in ruinele centrului istoric din Bucuresti. A angajat designer, a scolit ospatari, a adus tupe renumite si a transformat fiecare seara intr-un eveniment. S-a asezat alaturi de clienti pe care si i-a transformat in cei mai buni prieteni.

Lucrurile nu au functionat intotdeauna pentru ca Romania, in pitorescul ei, tine tot timpul sa le aminteasca celor ce vor sa o schimbe ca e de moda veche si accepta noutatile mai greu.

Remus insa are dubla specializare: scoala supravietuirii la Galati si cea a bunului gust la Paris. Completat de un master in comunicare si prietenie duce la un business de succes.

1 Decembrie: Povestea parintelui Tanase, tata pentru 328 de copii

Zambetul larg si-l mai pierde uneori cand isi aminteste de vremurile grele pe care le-a trait. Ramas orfan de mama la varsta de 6 ani, Remus si-a purtat de grija mai mult singur. N-a facut scoli inalte, insa a fost suficient de inteligent incat sa inteleaga la un moment dat ca singura lui salvare e Occidentul.

Aventura lui incepea intr-o zi de mai. 1989. La Eselnita facandu-si curaj sa treaca Dunarea inot. Visa la Occident si la libertate. A ajuns in Iugoslavia, de unde a trecut mai apoi ilegal in Grecia, Italia, ca in final sa ajunga la Paris.

N-a ars etape. A mers incet, dar sigur, muncind din greu spre un post mai bun. Dupa ce a fost sef de sala la Plaza Athenee, Remus avea sa devina director la Fouquet, unul dintre cele mai exclusiviste restaurante din Paris.

Pe vremea cand lucra la Fouquets isi imagina ca pana la 40 de ani va avea 5 restaurante. Pe primul avea sa-l deschida in urma cu 10 ani in inima Parisului. Acolo a pus toata stiinta lui invatata in restaurantele de lux, si in felul acesta a ajuns sa ii cucereasca pe gourmanzii francezi in tara lor.

Ca sa ajunga aici a muncit 20 de ani. Si-a sacrificat tineretea si viata de familie. Cand trage linie spune ca e pe plus, pentru ca in ciuda vietii agitate are trei copii mari. Anais si Hugo din prima casnicie si Alex din cea dea doua relatie.

Chiar si asa a venit acasa. In micul Paris. In ruinele centrului istoric. Sa investeasca, sa-si puna la bataie cunostintele, sa retraisca iar si iar sentimentul intoarcerii acasa.

Desi la vremea respectiva, centrul istoric era o ruina, Remus si asociatul lui au riscat.

Optimismul si-l mai pierde cand isi da seama ca romanul n-are rigurozitatea francezului. Vrea sa-si extinda pub-ul la subsol, iar termenele de finalizare au fost date peste cap.

Poate ca nu detine adevarul absolut in domeniul restauratiei, dar e sigur ca ce e in mintea lui se transforma mai tot timpul in bani. Vrea ca sa-si extinda reteaua de pub-uri in toate orasele tari. Primul va fi lansat la Brasov. N-are secrete ascunse si nici mari strategii de afaceri, ci doar experienta ultimilor 20 de ani de munca.

Primeste cate doua trei propuneri de afaceri pe saptamana. Uneori il maguleste, alteori il coplesteste. Tocmai a mai lansat o afacere alaturi de niste prieteni: paine frantuzeasca pentru clientela romaneasca. Dupa ce afacerea va dospi, o va vinde in franciza celor interesati.

Gesticuleaza mult, uneori isi cauta cuvintele si de cele mai multe ori isi aduna puterile pentru ca a merge mai departe. Privindu-i zambetul larg de pe fata, ai impresia ca duce o viata perfecta. Insa atunci cand se intoarce acasa dupa o noapte lunga, Remus isi da seama ca n-are cu cine sa imparta reusitele lui si planurile de viitor.

Copiii au viata lor la Paris, insa pentru ei si linistea lui a cumparat o casa la 60 de kilometri de Bucuresti. Un loc ferit de agitatia locului in care-si traieste noua viata. O lume a lui in care sa gandeasca noi si noi afaceri.

Remus s-a intors acasa cu stiinta lui pariziana ca sa aplice aici ce a invatat printre straini. Patronul vesel de pe strada Smardan, mereu in negocieri pentru noi afaceri, e doar unul din cei multi care cu pub-ul lui Vintage va schimba poate tinuta la fel de vintage a tarii noastre. Pana atunci isi traieste intoarcea acasa in mica lui Romanie din micul lui centru istoric.

1 Decembrie: Inna, asa cum nu ai mai vazut-o niciodata

1 Decembrie: Inna, asa cum nu ai mai vazut-o niciodata

Tibi Useriu

Slugă la ciobani, bodyguard-ul mafiei, deținut. Cum a ajuns Tiberiu Ușeriu să câștige maratonul de la Polul Nord

Ar putea duce o viață fără griji, dar se luptă să salveze pădurile României și jungla amazoniană

Anamaria Marinca, românca talentată care îi dă replica lui Brad Pitt pe marile ecrane

Zâna Merciluţă, cabinetul mobil care vine în satele fără stomatolog. România secolului XXI riscă să nu aibă dinţi

Au renunțat la joburile din bancă și s-au apucat de turism, în Transilvania. Conceptul prin care au atras mii de străini

Suedezul care a trăit cu rromii într-un sat arădean. A lăsat o viață fără griji în Suedia pentru România

Raluca Ciornea

După ce a rămas fără job, s-a apucat de fotografie. Cum a ajuns să ajute familiile sărace

Au renunțat la salarii mari de la multinaționale pentru a-i educa pe elevii sărmani. ”Este cea mai frumoasă profesoară”

Milionarul român care stă la bloc și merge cu metroul la birou. Realizează cel mai cumpărat produs românesc în lume

Gemenii români care desenează viitoarele orașe ale Planetei. De numele lor se leagă și sediul futurist al gigantului Apple

Senatorul american McCain, mesaj în care amintește de angajamentul României privind independenţa justiţiei

Născut la Aiud, caută leacul pentru autism la Stanford.Cercetătorul care obține porțiuni de creier din simple celule de piele