Gazul de sist, sansa Romaniei de a scapa de dependenta de gazele rusesti. Care sunt riscurile
Romania sta pe o rezerva uriasa de gaze neconventionale, respectiv gazele de sist, pe care au pus ochii marile companii energetice americane.
Gigantul Chevron a castigat deja dreptul de a extrage aceste rezerve din sudul Dobrogei, de pe 2.500 de kilometri patrati - aproape de zece ori ,suprafata Bucurestiului.
Asa numitele gaze de sist, cunoscute de peste 200 de ani, au devenit o solutie pentru incalzire dupa ce americanii au inventat tehnologia de exploatare.
Spre deosebire de gazul natural conventional care se afla in pungi si poate fi obtinut prin forare, zacamantul de sist este greu de extras. Si asta pentru ca este disipat in roci. Pentru exploatare se introduce o sonda pana la stratul de roci si se genereaza o explozie. Gazul astfel eliberat urmeaza sa fie pompat la suprafata cu ajutorul apei.
Aceste exploatari acopera 25% din consumul de gaze al Statelor Unite, iar de curand companiile energetice americane au pus ochii pe Romania.
De altfel, a si castigat licentele de exploatare a trei perimetre mari din Romania. Atentie la problemele de mediu, spun insa expertii.
"Se pune problema purificarii apei utilizate. In al doilea rand, exista un risc, respectiv sa contamineze straturile superioare de apa freatica", a explicat Radu Dudau, director Centrul Roman de Energie
In SUA, mediul nu este afectat, ne linistesc americanii. Potrivit specialistilor, exploatarea acestor gaze ar putea reduce cu 10% importurile din Rusia.